Eladi Gardó, la nova biografia de “Cooperativistes Catalans” | https://www.rocagales.cat

Eladi Gardó, la nova biografia de “Cooperativistes Catalans”

Amb el subtítol “Activista, organitzador i propagandista del cooperatisme català” la biografia d’Eladi Gardó i Ferrer és el número 34 de la col•lecció Cooperativistes Catalans, la col•lecció editada per Cossetània edicions i la Fundació Roca Galès. L’historiador Jordi Ibarz és l’encarregat de desgranar la vida i obra d’Eladi Gardó al llarg de les cent dotze pàgines.
Eladi Gardó i Ferrer (Barcelona, 1874 – 1958) fou un cooperatista, advocat i polític republicà català. Sovint se l’ha presentat com el paradigma de l’obrer que, mitjançant l’estudi i l’esforç personal, aconseguí transcendir la seva classe social. Fou, sobretot, un activista, organitzador i propagandista del cooperatisme català. A finals del segle XIX va prendre una part molt activa en la fundació de la Cambra Regional de Cooperatives de Catalunya i Balears. Més endavant es distingí per les seves campanyes en pro de les compres en comú i a favor de la creació de cooperatives obreres per a la construcció de cases barates. Presidí la Federació Regional de Cooperatives de Catalunya entre 1920 i 1923.
A 1902 havia estat un dels fundadors de l’Ateneu Enciclopèdic Popular. Inicià la seva activitat política en el lliure pensament, d’allí passà al socialisme, i posteriorment s’afilià al Partit Republicà Radical del qui fou regidor a l’Ajuntament de Barcelona entre 1915 i 1920.
Allunyat del cooperatisme en el període més exitós, durant la Segona República espanyola, fins el moment i malgrat la seva importància ha estat una figura poc coneguda del cooperativisme català. Gardó s’afilià al Partit Republicà Radical del qui fou regidor a l’Ajuntament de Barcelona entre 1915 i 1920.
Actualment, Jordi Ibarz continua desenvolupant dues línies de recerca: la història del cooperatisme català i la història del treball marítim.
La biografia d’Eladi Gardó ha estat editada amb l’ajut de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i serà presentada públicament el proper mes de gener.
+ info

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat