Eladi Gardó i Ferrer | https://www.rocagales.cat
Eladi Gardó i Ferrer

Eladi Gardó i Ferrer

Activista, organitzador i propagandista del cooperatisme català

Jordi Ibarz

Cooperativistes Catalans, 34

Edita Fundació Roca i Galès – Cossetània Edicions

Barcelona-Valls, 2021

112 pàgines

17 x 24 cm

ISBN: 978-84-1356-084-7

Comprar

Eladi Gardó i Ferrer

Eladi Gardó i Ferrer (Barcelona, 1874 – 1958) fou un cooperatista, advocat i polític republicà català. Sovint se l’ha presentat com el paradigma de l’obrer que, mitjançant l’estudi i l’esforç personal, aconseguí transcendir la seva classe social. Fou, sobretot, un activista, organitzador i propagandista del cooperatisme català. A finals del segle XIX va prendre una part molt activa en la fundació de la Cambra Regional de Cooperatives de Catalunya i Balears. Més endavant es distingí per les seves campanyes en pro de les compres en comú i a favor de la creació de cooperatives obreres per a la construcció de cases barates. Presidí la Federació Regional de Cooperatives de Catalunya entre 1920 i 1923.

A 1902 havia estat un dels fundadors de l’Ateneu Enciclopèdic Popular. Inicià la seva activitat política en el lliure pensament, d’allí passà al socialisme, i posteriorment s’afilià al Partit Republicà Radical del qui fou regidor a l’Ajuntament de Barcelona entre 1915 i 1920.

Allunyat del cooperatisme en el període més exitós, durant la Segona República Espanyola, fins el moment i malgrat la seva importància ha estat una figura poc coneguda del cooperativisme català.

  • Gardó s’afilià al Partit Republicà Radical del qui fou regidor a l’Ajuntament de Barcelona entre 1915 i 1920.
  • Actualment, Jordi Ibarz continua desenvolupant dues línies de recerca: la història del cooperatisme català i la història del treball marítim.

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat