Cooperativisme per a la transició ecosocial | https://www.rocagales.cat

Cooperativisme per a la transició ecosocial

[Editorial de Cooperació Catalana, 467 de setembre 2022]

Aquesta tardor veurem com s’agreuja encara més la crisi sistèmica en què estem immerses. Encetem aquesta darrera part del 2022 amb el cost de la vida disparat, males collites i escassetat de matèries primeres. Si a tot això hi sumem el context postpandèmic (presumiblement), la guerra a les portes d’Europa i l’emergència climàtica, en surt una situació dantesca amb regust de col·lapse. Sabem que el capitalisme aprofita aquests escenaris per retallar els drets i les condicions de vida de la majoria, i que, si no hi ha alternatives emancipadores clares i potents, aquestes conjuntures són el caldo de cultiu on germinen els monstres del feixisme i el militarisme.

La multiplicació de les catàstrofes ambientals i l’escassetat d’energia, aigua, aliments i altres matèries revela que el sistema patriarcal capitalista cada cop és menys capaç de proveir-nos dels béns i els serveis més essencials per a la vida, una situació dramàtica que bona part del món ja fa segles que pateix i que ara s’estendrà molt més, també entre nosaltres.

Des del cooperativisme, com a nucli de l’economia social i solidària a casa nostra, sabem que, per impedir o minimitzar aquesta acumulació de crisis interrelacionades, les societats han de dur a terme urgentment un procés de transformació que anomenem transició ecosocial i que consistiria a implantar un conjunt de canvis econòmics, socials, polítics i culturals que reajustin el consum de materials i energia als límits biofísics del planeta, i el redirigeixin i el distribueixin de tal manera que totes les persones puguin viure dignament.

A aquest repte tan majúscul, el cooperativisme, l’economia social i solidària en conjunt, hi té molt a aportar. El seu compromís de sempre amb la justícia social; la seva capacitat per teixir comunitats, per socialitzar les persones en entorns feministes, igualitaris, participatius i solidaris; la seva habilitat per crear nous models d’activitat socialment útils i sostenibles, la converteixen en un actor imprescindible d’aquesta transició que ens toca emprendre estant ja al caire de l’abisme.

Peter H. – Pixabay

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat