Democràcia a l’empresa | https://www.rocagales.cat

Democràcia a l’empresa

[Avançament de l'editorial de la revista 459 de desembre]

En una entrevista recent al diari Ara, Jaume Alsina, president de BonÀrea, preguntat per la conversió, el 1999, de l’antiga Cooperativa Agropecuària Guissona (CAG) en societat anònima es refereix a les limitacions de les cooperatives tot afirmant: «No hi ha cap cooperativa del camp d’èxit que hagi arribat als 50 anys de vida»; «una empresa no és una democràcia», «quan érem cooperativa vam tenir les candidatures d’Unió de Pagesos (UP)… nosaltres vam veure de seguida que en tres o quatre anys aquests d’UP ens fotrien fora».

L’entrevista ha estat abastament contestada en un article, també publicat al diari Ara, per Ramón Armengol president de la Confederació General de Cooperatives Agràries de la Unió Europea: «Actualment a Catalunya hi ha més de 60 cooperatives agràries amb més de 100 anys de vida… per a nosaltres això es un model d’èxit compartit pels socis que en formen part i per una societat que es beneficia de la millora global que aquestes empreses aporten a l’entorn». I ha fet igualment un elogi de la dimensió participativa consubstancial al model cooperatiu.

Aquest no pot ser l’espai per a fer una referència en profunditat a l’oposició de la conversió de la CAG en societat anònima per part de la Confederació de Cooperatives de Catalunya de l’època referida, sobretot, als dubtes sobre com es van tractar els fons de reserva cooperatius en aquest procés.

Des d’una perspectiva cooperativista, cal insistir en el fet que de forma acrítica es tendeix a obviar el fonament ideològic i l’escala de valors que són a la base de l’empresa mercantil convencional. De tal manera que no es precisa de quina empresa es parla, a quina economia es refereixen o a quina cultura organitzativa responen i no es considera, com afirma en David Murillo Bonvehí al seu llibre Empresa i Valors (Col·lecció Empresa i Valors editada, per Esade), que sistema econòmic i l’actuació de l’empresa són dues cares d’una mateixa moneda. Com afirmà Peter Drucker, no pot haver-hi empreses sanes en societats insanes.

La democratització de l’empresa esdevé una qüestió nuclear per avançar cap a societats sostenibles socialment i ecològicament. En aquest procés, l’empresa no es pot entendre com un simple objecte de propietat privada, sinó com una entitat de naturalesa associativa on la cooperació és  essencial per tal d’aspirar a una economia per la vida on la persona i el medi natural estiguin al centre de la seva preocupació i els seus objectius.

El cooperativisme i l’economia social i solidària com a conjunt formem part determinant d’aquest procés de transformació estructural socioeconòmica.

Festa de l’oli nou 2021 de la Cooperativa Agrícola de Valls que, constituïda el 1888, compta amb 133 anys d’història.

 

 

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat