Cooperatives que arrelen i fan comunitat | https://www.rocagales.cat

Cooperatives que arrelen i fan comunitat

[Avançament de l'editorial de Cooperació catalana, 461 de febrer de 2022]

Darrerament, a Cooperació catalana parlem molt sovint d’experiències cooperatives que tenen en la generació de comunitats arrelades al territori un dels seus principals eixos d’actuació. Aquest febrer ens centrem en La Titaranya, un ambiciós projecte per transformar el centre històric de Valls. En l’anterior vam tractar de l’Espai Suscultura! Coop a Palma, de la creació de la Xarxa de pols cooperatius i d’economia social i solidària, i dels espais comunitaris de cures propis de les cooperatives d’habitatge. Així mateix, anant més enrere, ens havíem fixat, per exemple, en l’Espai Kunlabi de Mediona, els supermercats cooperatius o les comunitats energètiques cooperatives.

El fet que a la revista sovintegin les iniciatives amb una important dimensió territorial o comunitària no respon a cap línia editorial establerta. Sorgeix de manera natural del nostre intent per reflectir l’actualitat i el dinamisme del moviment cooperatiu. És a dir, els projectes d’aquest tipus proliferen i, a més, demostren una gran capacitat de transformació social, la qual cosa fa que els detectem i ens sembli important compartir-los. Totes aquelles experiències, i moltes altres, teixeixen llaços amb el territori, independentment que el seu objecte social sigui l’energia verda, l’alimentació, la cultura o l’habitatge. I no ens ha de sorprendre. Històricament, la majoria de cooperatives van néixer per resoldre un problema concret d’una comunitat territorial concreta i, amb el temps, van acabar sent més que això, van esdevenir l’ànima dels pobles i barris d’aquest país, com les cooperatives agràries o les cooperatives obreres de consum.

Ara que comencem a adonar-nos que el mercat global declinarà perquè cada cop hi haurà menys mercaderies i menys combustible per moure-les i que la crisi socioecològica ens porta cap a economies més simples, localitzades i autosuficients, és important que intensifiquem els esforços per arrelar encara més els nostres projectes cooperatius als territoris i fer-los generadors de comunitat. Perquè, tal com diuen aquells versos de La Balanguera, de Joan Alcover: “Sap que la soca més s’enfila, com més endins pot arrelar”.

Som Connexió, SCCL

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat