Cooperació Catalana, 468 | https://www.rocagales.cat

Cooperació Catalana, 468

Cooperació Catalana, 468

Número 468

Octubre 2022 · Any 43è

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

04/ TORNAVEU

Guernica Facundo.

05/ EDITORIAL

La resposta del cooperativisme i l’economia social i solidària davant la crisi global.

06/ NOTICIARI

Agnès Giner

09/ COOPERATIVES DE CATALUNYA

Les competències del CMAC a les cooperatives de treball associat

Confederació de cooperatives de Catalunya

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

Cantina Lab.

Pep Valenzuela

13/ L’ENTREVISTA

Ruben Wagensberg.

Sara Blázquez

16/ ECONOMIA PER LA VIDA

Resistir, lluitar, comunalitzar.

Jordi Garcia

19/ FESC 2022

Arriba la Fira d’Economia Solidària de Catalunya 2022 (FESC).

Organització FESC

22/ RURALITATS

Quatre anys celebrant les veus rurals.

FESS rural

27/ RESSENYA

L’aportació de les dones: les veus silenciades del nostre passat cooperatiu.

Dolors Marín

 

Editorial

La resposta del cooperativisme i l’economia social i solidària davant la crisi global

El mes passat encetàvem la revista exposant l’escenari de crisi global del sistema socioeconòmic imperant, manifestada en l’emergència climàtica i la crisi econòmica, i les seves interrelacions. L’anàlisi i comprensió de les seves dinàmiques ens hauria d’ajudar a generar discurs propositiu i d’acció des del cooperativisme i l’economia social i solidària. La Fundació Roca Galès hem vist i acompanyat propostes per a la sortida d’aquesta crisi socioeconòmica sistèmica. Propostes com el Pacte per una Economia per la Vida, d’Ivan Miró, patró de la Fundació Roca Galès, també assumides en conjunt per la Confederació de Cooperatives de Catalunya i AESCAT, o les aportades per en Jordi Garcia, també membre del patronat de la Fundació, sobre el ventall de possibles resistències i lluites compartides des del cooperativisme i l’economia social i solidària.
L’Ivan Miró ens ha proposat un nou model econòmic basat en una Economia Plural Transformadora, dirigida a satisfer equitativament les necessitats econòmiques, socials i culturals del conjunt del país, reorientant el sistema econòmic cap a una Economia per la Vida tot plantejant un nou model productiu, reproductiu i ecològic que faci possible la sostenibilitat individual, social i ecològica.
Per la seva banda, en Jordi García, en els seus treballs, ha analitzat les causes i conseqüències de la crisi sistèmica derivada del model socioeconòmic capitalista i planteja desplegar accions des del cooperativisme i l’ESS en l’àmbit socioempresarial, en la seva extensió i consolidació com a subjecte polític i com a instrument imprescindible en la construcció de comunitats humanes, de comunitats de vida tant al món urbà com al món rural.
Totes aquestes propostes són imprescindibles per reforçar el paper del cooperativisme i l’economia social i solidària com a exemple a seguir que fa evident que una altra economia i una altra empresa són possibles, i que ja existeix, fent realitat els valors cooperatius tot construint xarxes d’ajuda mútua i resistència. Tal com podrem veure i viure a la nova edició de la FESC d’enguany.

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat