Cooperació Catalana, 457 | https://www.rocagales.cat

Cooperació Catalana, 457

Cooperació Catalana, 457

Número 457

Octubre 2021 · Any 42è

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

04/ TORNAVEU

Àlex Romaguera.

05/ EDITORIAL

Talaies i aixoplucs.

06/ NOTICIARI

Agnès Giner

09/ COOPERATIVES DE CATALUNYA

La digitalització de la governança de les cooperatives i la comunitat Meta.Cercles.Coop.

Confederació de Cooperatives de Catalunya

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

Abacus i Som*, formen una nova cooperativa, fent un salt de dimensió i de qualitat per a l’economia social al país.

Pep Valenzuela

13/ L’ENTREVISTA

Roger Torrent.

Sara Blázquez

16/ ECONOMIA PER LA VIDA

Unió de Pagesos diu no a l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Ramon Figueras

19/ SOSTENIBILITAT

Per què diem no a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona.

Ariadna Cotén

22/ FIRA D’ECONOMIA SOLIDÀRIA DE CATALUNYA – FESC

La FESC: deu anys demostrant que una altra economia ja existeix.

Josep Comajoan

24/ COMERÇ JUST

Els nostres consums a revisió: quins impactes tenen?

Paula Rivera

26/ RESSENYA

Cap a un nou model de civilització postcapitalista, postcolonial i postpatriarcal.

Josep Busquets

Baixar pdf

Editorial

Talaies i aixoplucs

Els dies 22, 23 i 24 d’octubre té lloc una nova edició de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), que cada any organitza la Xarxa d’Economia Solidària (XES). El lema d’enguany és “Desfés-te del capitalisme, de festa amb l’economia solidària”, i la raó de la festa és celebrar que la Fira compleix deu anys.

Aquella ja llunyana primera edició de la FESC, el 2012, suposà un punt d’inflexió: la plasmació d’un salt qualitatiu en la incidència de l’economia social i solidària catalana. El treball silenciós que la XES havia dut a terme de feia anys, juntament amb la naixença de noves iniciatives i la maduració de les existents, van assaonar el terreny perquè, en el context de la crisi-estafa del 2008, i a l’empara de les places indignades del 15M del 2011, nasqués un esdeveniment tan ambiciós i milers de persones hi acudissin. Hi van acudir buscant alternatives a un sistema governat per banquers, especuladors i corruptes que, de robar la gent i destrossar el planeta, en deien, en diuen encara, economia.

I les alternatives es congregaren al recinte de la Fabra i Coats (Sant Andreu, Barcelona) on es feu la Fira, en forma de cooperativisme de treball autogestionari, de consum responsable i de finances ètiques.

D’ençà d’aleshores, l’economia social i solidària ha crescut i ha posat el peu en sectors productius i reproductius que semblaven inaccessibles, una evolució que les successives edicions de la Fira s’han ocupat de reflectir. Avui podem afirmar que la FESC és una talaia meravellosa per adonar-nos que ja comença a ser possible treballar, consumir, gestionar i finançar-nos fora del capitalisme.

Cita imprescindible per a totes les persones que volem transformar aquesta societat, també ha generat rèpliques, com el reguitzell de fires d’economia solidària que s’han anat escampant per tot el país, algunes d’àmbit local i comarcal (Sabadell, Camp de Tarragona, Osona, Granollers, Montornès…), d’altres incorporant noves mirades, com la FESS Rural o la Fira d’Economia Solidària Migrant i Diversa. Al costat de les XES locals, els ateneus cooperatius i els ecosistemes territorials d’economia solidària; totes elles contribueixen a vertebrar l’economia social i solidària arreu del Principat.

Aquests deu anys, doncs, són un cicle important per a l’economia social i solidària catalana, que també ha estat acompanyada per una onada de polítiques públiques municipals i nacionals, com les implementades pels ajuntaments de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS) o per iniciatives publicocooperatives com els ateneus cooperatius. A més, la coordinació del conjunt de l’ESS s’ha vist reforçada pel naixement de l’Associació Economia Social de Catalunya (AESCAT), que reuneix el cooperativisme, el mutualisme, el  tercer sector social i l’economia solidària, i que treballa per fer realitat la llei catalana d’economia social i solidària, una nova fita que ha de servir per aprofundir la transformació democràtica i ecosocial de l’economia.

Des de la Roca Galès, saludem el desè aniversari de la FESC i celebrem aquesta dècada construïda per l’esforç de milers d’iniciatives i organitzacions. També volem felicitar el naixement de l’Espai Comú de València, un nou pol d’economia transformadora dinamitzat per La Repartidora i altres cooperatives i associacions valencianes; així com de l’Espai Suscultura Coop de Palma, inaugurat per Corda i Poal, la primera cooperativa de consum cultural a les Illes Balears. Entre tots i totes, aixequem talaies per mirar lluny, i fem aixoplucs per construir de ben a prop. Per uns Països Catalans lliures, solidaris i cooperatius.

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat