La seu històrica de la Unió Cooperatista Barcelonesa no s’enderrocarà | https://www.rocagales.cat

La seu històrica de la Unió Cooperatista Barcelonesa no s’enderrocarà

El món cooperatiu i el moviment veïnal de l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona estem d’enhorabona: a primers de febrer s’aconseguia evitar l’enderroc de la seu històrica de la Unió Cooperatista Barcelonesa, la cooperativa de consum més gran de Catalunya en època republicana. Els informes encarregats per l’Ajuntament de Barcelona avalaven el valor històric de l’immoble del carrer Urgell 176 i justificaven la seva preservació; pendents això sí, de l’informe patrimonial que delimitarà el grau de conservació de la finca.

L’aturada de les obres d’enderroc de l’edifici significa un primer pas vers la catalogació com patrimoni de la ciutat i posterior conservació, i ha estat possible gràcies a les accions i pressió duta a terme per la Plataforma Salvem la Unió Cooperatista Barcelonesa, de la qual formen part tant la Fundació Roca Galès com la Confederació de Cooperatives de Catalunya, com a curadores i representants del llegat històric cooperatiu.

La Unió Cooperatista Barcelonesa, emplaçada en el que actualment es designa Antiga Esquerra de l’Eixample de Barcelona, es va fundar el gener de 1927 com a resultat de la fusió de dues cooperatives veïnes: El Rellotge (carrer Compte Borrell) i La Dignitat (carrer de Villarroel). Com a resultat de l’èxit de la fusió i de la necessitat de disposar de més espai on donar cabuda a les sòcies i a l’ampli ventall d’activitats que es duien a terme, el 1931 es va inaugurar l’edifici de la seu que ara hem aconseguit preservar.

Aquesta fita significa la primera batalla guanyada per la recuperació de l’edifici per a usos del moviment cooperatiu i veïnal. Un edifici construït a partir dels esforços de les sòcies de la cooperativa, també veïnes del barri. L’edifici històric de la Unió Cooperatista Barcelonesa és propietat de l’Església, des de la dictadura franquista fins a l’actualitat, i ara fa un any  va cedir el terreny per construir-hi un centre de recerca i desenvolupament de caràcter privat. D’ara endavant, es continuarà treballant perquè aquest edifici històric retorni a les seves legítimes usuàries: moviment cooperatiu i veïnes del barri. La visibilització dels valors cooperatius a través de la seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa, pot reactivar i ressignificar l’espai, destintinat-lo a l’acció col·lectiva, la mancomunió de forces, l’ajuda mútua, la solidaritat i la cooperació.

La Fundació Roca Galès també celebra que a partir d’una beca de recerca per l’estudi dels seus fons documentals, en concret del fons històric de la Unió Cooperatista Barcelonesa – atorgada per concurs a Marc Dalmau, antropòleg social i historiador del cooperativisme – hagi ajudat a visibilitzar i posar en relleu la transcendència històrica d’aquesta cooperativa.

Els fons documental de la Unió Cooperatista Barcelones està integrat al Centre de Documentació Cooperativa de la Fundació Roca Galès, està digitalitzat en alta resolució i forma part de l’arxiu de complement de l’Arxiu Nacional de Catalunya, consultable en línia a del següent enllaç. També hi podeu accedir a través del nostre web, apartat de Fons documentals.

Més informació:

Veure la notícia a Betevé

Veure la notícia al diari Ara

Informació de la campanya:

http://www.rocagales.cat/campanya-salvem-la-unio-cooperatista-barcelonesa/

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat