Uns jardins de Sant Andreu portaran el nom de la miliciana cooperativista Elissa García | rocagales.cat

Uns jardins de Sant Andreu portaran el nom de la miliciana cooperativista Elissa García

Elissa García es convertirà en la primera dona cooperativista que dona nom a un espai de la ciutat i passarà a formar part del nomenclàtor de la ciutat properament. El consell plenari del districte de Sant Andreu, celebrat el 4 de juliol del 2017, va aprovar per unanimitat elevar a la Ponència de Nomenclàtor la proposta de denominació de Jardins d’Elissa García Sáez a la zona verda ubicada darrere les cases del número 2 al 12 del carrer del Pont i limitat pels carrer del Cinca i el Segre.

Elissa García va néixer el 22 de setembre del 1916 i va viure al carrer Gran de Sant Andreu. Treballava als magatzems de la Fabra i Coats, era militant de la UGT i membre de la cooperativa de consum L’Andreuenca. L’any 1936, quan va esclatar la Guerra Civil, va anar-se’n al front d’Aragó amb una columna de la CNT. Aleshores tenia 19 anys i, segons les dades trobades per l’historiador Jordi Rabassa, va morir el 24 d’agost del 1936 a l’Hospital de Sariñena com a conseqüència de la metralla d’una bomba a Tardienta. És la primera andreuenca morta al front de la guerra.

Aquesta proposta ha sorgit de la Fundació Roca i Galès, amb el suport d’altres entitats del sector, dins la seva iniciativa de recuperar noms de cooperativistes, especialment dones, al nomenclàtor de la ciutat de Barcelona. Dins aquesta campanya, es va presentar una llista de deu cooperativistes a la comissió d’història de Barcelona, ja que dels 4.200 noms del nomenclàtor, només 300 pertanyen a dones i cap a una persona cooperativista.

Enllaç a la notícia de Betevé.

Deixa un comentari

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat