PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “L’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA A CATALUNYA” | https://www.rocagales.cat

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “L’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA A CATALUNYA”

El passat 19 de gener al vespre va tenir lloc la presentació del darrer llibre dels sociòlegs Ivan Miró i Jordi Estivill, L’economia social i solidària a Catalunya. Fonaments teòrics i reptes estratègics. L’acte plantejat en format conversa, amb Ivan Miró i Xavier Palos, va ser organitzat per la XES-Sant Andreu a la Llibreria La Tribu, també de Sant Andreu, i es va poder seguir en format virtual. De fet, el llibre s’havia presentat oficialment a la Fira Literal, el passat 13 de desembre, en un acte que va comptar amb els dos autors, en format mixt presencial/virtual.
Podeu revisionar la presentació/conversa a la llibreria La Tribu, al canal de Youtube de la XES Sant Andreu. També podeu recuperar la presentació a la Fira Literal.

L’economia social i solidària a Catalunya. Fonaments teòrics i reptes estratègics

Si l’economia social històrica, a Catalunya, nasqué al bell mig d’un segle XIX caracteritzat per l’emergència del capitalisme industrial i l’antagonisme del moviment obrer,  a les primeres dècades del segle XXI l’economia social i solidària catalana suma nous reptes i aliances. Enfront seu, un sistema globalitzat que –sota les seves pulcres interfícies digitals– amaga un planeta en flames per la injustícia social, l’autoritarisme polític, la desigualtat econòmica i la devastació ambiental. Al darrere, una llarga tradició de col·lectivitats solidàries, de cooperativismes i sindicalismes emancipadors,
d’associacionismes i mutualismes fraternals. Al costat, una majoria social que estima l’autoorganització col·lectiva, expressada en l’àmbit local i municipalista; que promou l’autodeterminació política, social i econòmica. Al davant, unes generacions que empenyen la transformació feminista i la transició ecològica de l’economia; i unes comunitats migrades que aixequen una nova  conomia popular, diversa i antiracista.

A l’horitzó, el projecte històric i present de l’economia social i solidària: afrontar quotidianament les necessitats i aspiracions col·lectives bastint un futur amb justícia social, democràcia política, equitat econòmica i sostenibilitat ambiental. És a dir, la construcció –diferenciada del capitalisme i de l’Estat– d’un àmbit econòmic per la transformació social.

+ info

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat