Presentació de la biografia d’Eladi Gardó i Ferrer | https://www.rocagales.cat

Presentació de la biografia d’Eladi Gardó i Ferrer

El Seminari de Filosofia de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona va acollir el passat dijous 20 de gener, l’acte de presentació del llibre Eladi Gardó i Ferrer. Activista, organitzador i propagandista del cooperativisme català, escrit per l’historiador i professor d’història contemporània, Jordi Ibarz.

La presentació de la biografia, el volum 34 de la col·lecció de biografies Cooperativistes Catalans, va ser a càrrec de Llorenç Ferrer Alòs, catedràtic d’Història Contemporània. L’acte també va comptar amb les intervencions de l’autor Jordi Ibarz, el director de la col·lecció, Antoni Gavaldà, i de Xavier Palos, president de la Fundació Roca Galès.

Eladi Gardó i Ferrer (Barcelona, 1874 – 1958) fou un cooperatista, advocat i polític republicà català. Sovint se l’ha presentat com el paradigma de l’obrer que, mitjançant l’estudi i l’esforç personal, aconseguí transcendir la seva classe social. Fou, sobretot, un activista, organitzador i propagandista del cooperatisme català. A finals del segle XIX va prendre una part molt activa en la fundació de la Cambra Regional de Cooperatives de Catalunya i Balears. Més endavant es distingí per les seves campanyes en pro de les compres en comú i a favor de la creació de cooperatives obreres per a la construcció de cases barates. Presidí la Federació Regional de Cooperatives de Catalunya entre 1920 i 1923.

A 1902 havia estat un dels fundadors de l’Ateneu Enciclopèdic Popular. Inicià la seva activitat política en el lliure pensament, d’allí passà al socialisme, i posteriorment s’afilià al Partit Republicà Radical del qui fou regidor a l’Ajuntament de Barcelona entre 1915 i 1920.

Allunyat del cooperatisme en el període més exitós, durant la Segona República espanyola, fins el moment i malgrat la seva importància ha estat una figura poc coneguda del cooperativisme català. Gardó s’afilià al Partit Republicà Radical del qui fou regidor a l’Ajuntament de Barcelona entre 1915 i 1920.

La biografia d’Eladi Gardó ha estat editada per la Fundació Roca Galès i Cossetània edicions, amb l’ajut de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU).

+ info: www.rocagales.cat

 

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat