Presentació de la biografia del cooperativista Pau Robert a Vila-rodona | https://www.rocagales.cat

Presentació de la biografia del cooperativista Pau Robert a Vila-rodona

La Sala del Centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona va acollir el passat diumenge 3 d’abril a les 12 del migdia, la presentació d’una nova biografia de la col·lecció Cooperativistes catalans, editada per la Fundació Roca Galès amb Cossetània edicions.

Aquest volum número 35 està dedicat a la vida i obra cooperativista Pau Robert i Rabadà i ha estat escrita per l’historiador Josep Santesmases.

L’acte va comptar amb les intervencions de l’autor, Josep Santesmases i Ollé; d’Adrià Rabadà Llort, president del Celler Cooperatiu i Secció de Crèdit de Vila-rodona; i, de Xavier Palos, president de la Fundació Roca i Galès. La presentació va ser a càrrec d’Antoni Gavaldà, professor de la Universitat Rovira i Virgili i director de la col·lecció Cooperativistes Catalans.

Pau Robert i Rabadà  (Vila-rodona 1873–1926), tot i que va morir als 53 anys, va ser la persona més significativa de Vila-rodona durant el primer terç del segle XX.

Propietari d’ideologia republicana, va presidir la Societat de Treballadors Agrícoles diverses vegades, amb una preocupació manifesta per l’escola laica i agrícola que administrava la dita societat. El 1909 amb una candidatura solidària va guanyar les eleccions municipals, tot revertint la tendència monàrquica prèvia. El 1918 es va posar al davant de la construcció del celler cooperatiu del Sindicat Agrícola de Vila-rodona, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell i l’enginyer Isidre Campllonch, inaugurat l’any 1919. Participà en diverses organitzacions agràries, com ara la Unió de Vinyaters —sindicat que defensava els interessos vitivinícoles, així com la persecució de les adulteracions de vi i la venda il·legal— i la Federació Agrícola de l’Alt Camp de Tarragona —formada per entitats i sindicats agrícoles de la comarca. El 1921 fou elegit diputat provincial i de la Mancomunitat de Catalunya per una coalició nacionalista i republicana. I el 1923 es va presentar a les eleccions a diputats a Corts, però no va ser-ne elegit.

+ info

 

D’esquerra a dreta: Josep santesmases, Adrià Rabadà, Xavier Palos i Antoni Gavaldà

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat