Posicionament de la Fundació Roca Galès davant el Referèndum d’autodeterminació convocat a Catalunya el dia 1 d’octubre. | rocagales.cat

Posicionament de la Fundació Roca Galès davant el Referèndum d’autodeterminació convocat a Catalunya el dia 1 d’octubre.

 

Editorial Revista Cooperació Catalana, 413 d’octubre [en premsa]:

El nou país que volem

 

Quan llegiu aquestes línies molt probablement seran desfasades en el temps perquè els esdeveniments són vertiginosos i canviants en aquests moments. En primer lloc expressem la nostra condemna a la retallada de les llibertats fonamentals i individuals, inclosa la de premsa, però no només, i exigim la immediata posada en llibertat de les persones detingudes, a hores d’ara, per motius polítics. D’altra banda, Cooperació Catalana, sempre a favor de la llibertat d’expressió i de premsa, va decidir acceptar la publicitat institucional del referèndum del 1-O, com sempre ha fet, i s’ha adherit al manifest a favor de la llibertat de premsa promogut per Grup de Periodistes Ramon Barnils amb les diverses associacions i empreses editores de premsa i col·legis i sindicats de periodistes i publicistes.

Sempre que se’ns demana què aportarà l’economia cooperativa, social i solidària al nou país, sempre responem que els mateixos principis i valors que ens són propis i que practiquem: l’adhesió voluntària, l’arrelament al territori i a la comunitat, l’autogestió, la democràcia i la transparència.

Diu la dita que quan allò quotidià esdevé extraordinari, se’n diu revolució. Si ho apliquem al cooperativisme, és el que de manera quotidiana fem les entitats de l’economia cooperativa, social i solidària: una economia al servei de les persones. Aquests és doncs el nostre desig i l’aportació al nou país en construcció: un país basat en una economia cooperativa, social, solidària, justa, sostenible, democràtica que situa en el centre la vida i les persones.


Editorial Revista Cooperació Catalana, 412 de setembre:

L’1 d’octubre, votem República Catalana

 

Les catalanes i els catalans estem vivint potser el moment més decisiu de la nostra història contemporània. Havent sortejat per ara totes les traves, legals i il·legals, que ens posa el govern espanyol, estem a punt de decidir democràticament si volem que Catalunya es constitueixi en un estat independent en forma de república o, per al contrari, preferim seguir sent una comunitat autònoma de l’Estat espanyol.

La Fundació ja es va pronunciar al seu dia en favor del dret a decidir. Ara, però, pensem que hem de fer un pas més i decantar-nos a favor del sí al referèndum de l’1 d’octubre.

Compartim els arguments del manifest que publiquem en aquest número de la revista, titulat Manifest de l’Economia Social i Solidària pel Referèndum i la Independència, que ha llançat un grup de persones vinculades al cooperativisme i l’economia social, i que es troba en procés de recollida d’adhesions. Perquè, en efecte, davant “un Estat espanyol cada vegada més autoritari, corrupte, retrògrad i centralista”, el patronat de la Fundació, que és ideològicament plural, coincideix que el millor per al país és la independència.

Naturalment, hi ha un munt d’arguments prou consistents en favor d’aquesta alternativa, alguns de naturalesa identitària, d’altres de naturalesa pragmàtica; però aquell que ens pesa més com a Fundació és que, amb la independència, tindrem l’oportunitat de fer que el cooperativisme, la defensa del medi ambient i el benestar social, és a dir, els nostres tres eixos de treball, esdevinguin també els pilars d’aquest nou país que volem construir col·lectivament.

La Fundació Roca Galès s’uneix a les mostres de condol a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, i ens reafirmem en el nostre compromís en favor de la pau i la convivència en la diversitat. Per això la Fundació Roca Galès es va sumar a la manifestació de rebuig del passat 26 d’agost a Barcelona i seguirem sortint cada vegada que es vulnerin els drets humans, la pau i la justícia social.

CrespoNegrePetit

Deixa un comentari

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat