Posant la vida al centre | rocagales.cat

Posant la vida al centre

[Editorial de la revista Cooperació Catalana, 429 de març 2019]:

El creixement de l’autoritarisme, l’ascens i promoció de l’extrema dreta i el desplegament de polítiques cada vegades més reaccionàries arreu del món són la resposta del capitalisme i el neoliberalisme davant la por a perdre privilegis.

No és casualitat que sorgeixen reaccions ultraliberals i ultradretanes a diferents parts del planeta a la vegada, ni que aquestes tinguin en comú l’atac contra les dones, les migrants, els col·lectius LGTB, les persones racialitzades i, en general, contra els subalterns de la societat.

El sistema ens vol submises i fagocitades, al servei del seu gran projecte d’acumular capital en detriment del planeta i de les vides que l’habiten. I és per això que no està disposat a sentir veus dissidents ni a permetre lluites que el qüestionin.

Des del feminisme i, en concret, des de l’ecofeminisme i l’economia social i solidària, hem de ser capaces de desvetllar encara més les nostres consciències i de passar a l’acció immediata. I ja ho estem fent. Fa dècades que lluitem i construïm alternatives, posant la vida al centre, però és ara, més que mai, que hem de ser conscients de la importància de combatre l’enemic comú i d’establir, des del feminisme com a pedra angular, xarxes i vincles que ens ajudin a vèncer-lo.

A dia d’avui, el feminisme és un dels moviments que més clarament i de manera més global i transversal s’oposa al capitalisme. És l’expressió d’una voluntat de canvi, una lluita que persisteix en el temps, i el nostre compromís és defensar-lo contra els atacs que es multipliquen.

Deixa un comentari

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat