Nit Fundació Roca Galès 2019 | https://www.rocagales.cat

Nit Fundació Roca Galès 2019

El passat 24 de maig es va celebrar la Nit de la Fundació Roca Galès. L’auditori de la Lleialtat Santsenca va acollir les més de 100 persones que van assistir a l’acte organitzat per la Fundació. Es van donar els esperats Premis FRG en els àmbits del cooperativisme, medi ambient i benestar social a les cooperatives Foliverd i Arç, Biciclot i Espigoladors, i a Diomcoop i PHAC Sabadell, respectivament. A l’acte va assistir com a representant l’ACCID, Ramon Bastida, i va atorgar l’ajut a la recerca finançada per la Fundació i el mateix ACCID. També va parlar Jaume Terribas, primer president de la Fundació Roca Galès. L’actuació de Joan Colomo va finalitzar l’acte amb una actuació que no va deixar indiferent a ningú. L’escenari se li va fer petit, malgrat actuar sol.

Amb aquest acte la Fundació pretén donar a conèixer la seva tasca de promoció del cooperativisme, el respecte al medi ambient i la defensa del benestar a Catalunya. Però sobretot serveix per reconèixer la feina d’altres entitats o empreses, i incentivar la recerca acadèmica. Carme Herranz i Ivan Miró van conduir l’acte que va durar poc més de dues hores. Tot i això, l’encarregat d’iniciar l’acte i presentar a la Fundació va ser un patró d’aquesta, Rafael Ricolfe.

Un cop fetes les presentacions van començar a pujar a l’escenari els protagonistes de la nit. Marc Dalmau va presentar el seu treball: “La Unió Cooperatista Barcelonesa: la cooperativa única (1901-1977)”. En aquest treball desenvolupa una recerca mitjançant el fons documental de la Fundació, on explica amb tot detall com es creà i desenvolupà aquesta cooperativa. Tal com afirma Dalmau: “La Cooperativa Única havia de ser al cooperativisme el que el Sindicat Únic al sindicalisme, un canvi d’estratègia per optimitzar les formes de protesta i el contrapoder proletari.” Aquest treball ha estat possible gràcies a la beca en recerca històrica que dona la Fundació de 1.500€.

Tot seguit, es va viure un dels moments més emotius de la nit, amb la presentació de la col·lecció de vídeos “Ramon Perera”. “L’hem anomenat així en record al nostre estimat patró, que ara farà un any va morir. Una persona que va dedicar tota la seva vida al cooperativisme i a la promoció de la cultura catalana”. Ivan Miró va donar pas a la presentació del projecte d’aquesta manera. Tot seguit, Teresa Ferré de l’Observatori de la Vida Quotidiana, va presentar la col·lecció d’entrevistes que s’han realitzat a noms històrics del cooperativisme català i estretament vinculats a la Fundació Roca Galès. En els pròxims dies s’aniran penjant perquè tothom les pugui veure.

Després es van presentar les conclusions de la investigació duta a terme gràcies a l’ajut a la recerca que Fundació Roca Galès i ACCID donen cada any. Amb aquest treball Yolanda Montegut i Manel Plana (UdL) van investigar quins han estat els factors d’èxit de les cooperatives centenàries catalanes “Factors d’èxit de les cooperatives centenàries catalanes”. Manel Plana va presentar les conclusions del seu treball, i al final va denunciar la precarització que s’està vivint a la universitat: “no pot ser que el voluntarisme es converteixi en norma als centres universitaris”.

A continuació, Ramon Bastida en representació d’ACCID va fer entrega del premi d’aquest any perquè Nina Magomedova, Marta Mas i Frederic Marimon, tots tres de la Univesitat Internacional de Catalunya, realitzin una investigació sobre “L’impacte de la missió en els objectius econòmic-financers i socials de les cooperatives de treball de Catalunya”.

Els premis de la Fundació Roca Galès van emportar-se el gruix de l’acte. El Premi Benet Vigo va ser per Diomcoop, per la seva tasca al benestar social. El Premi Albert Pérez-Bastarda va ser per Biciclot degut al seu respecte al medi ambient i sostenibilitat. Per últim, el Premi Jacint Dunyó, premi amb més edicions, va ser per Foliverd per destacar el seu paper com a cooperativa d’arts gràfiques. Els accèssits van ser per PHAC Sabadell, Espigoladors i Arç en les categories respectives.

El president de la Fundació, Xavier Palos juntament amb l’actuació de Joan Colomo van concloure l’acte. Una actuació que va durar poc més de 45 minuts, però que va remoure els espectadors de les seves cadires. Entre el públic es va donar tota mena d’emocions, somriures, cares d’incredulitat, d’estupefacció, gràcies a una posada en escena informal i provocativa. Una cosa va quedar clara, Colomo no és un artista fàcil de catalogar. Podeu escoltar i comprar els seus temes aquí.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat