Inauguració dels jardins Elisa Garcia, la cooperativista i miliciana andreuenca | rocagales.cat

Inauguració dels jardins Elisa Garcia, la cooperativista i miliciana andreuenca

El dissabte 27 d’octubre a migdia es van inaugurar els Jardins d’Elisa Garcia, al carrer Cinca, 16 de Sant Andreu de Barcelona. L’acte va comptar amb els parlaments de Xavi Palos, president de la Fundació Roca Galès; de Laia Ortiz, regidora del Districte de Sant Andreu i un veí de Sariñena (Osca), localitat on va morir i van enterrar Elisa Garcia, coneguda com La Miliciana. Durant l’acte, es va dipositar en els jardins un grapat de terra portada de la tomba d’Elisa García pel veí de Sariñena alhora que es recollia un altre grapat de terra dels jardins que serà dipositat en la seva fossa, inspirant-se en el mític film Land and Freedom (Terra i Llibertat, 1995) de Ken Loach.

Elisa García Sáez va néixer a Sant Andreu del Palomar, al 1916. Va ser delegada de la Joventut Cooperativista, creada a l’estiu de 1935, a la Cooperativa L’Andreuenca i treballava als tallers de la Fabra i Coats. Va ser també militant del sindicat UGT i va estar implicada a la vida política local a través del sindicalisme. L’any 1936 va marxar com a infermera a una columna comunista (la Columna del Barrio, després coneguda com de Karl Marx)  cap al front d’Aragó. Va ser ferida de gravetat a Tardienta (Osca) per la metralla d’una bomba i va ser traslladada a Sariñena, on va morir. L’Ajuntament de Sariñena li va rebre homenatge i va posar una placa commemorativa a la seva tomba. Elisa Garcia és la primera andreuenca mort al front d’Aragó.

La inauguració d’un espai amb el nom de la miliciana i cooperativista andreuenca, suposa una nova fita del programa de recuperació de la memòria cooperativa de la Fundació Roca Galès, com a impulsora, juntament amb altres entitats de Sant Andreu.
Trobareu les dades biogràfiques i altres en l’article Elisa Garcia, cooperativista i miliciana antifeixista de Pau Vinyes i Roig publicat a la revista Cooperació Catalana, 418 de març de 2018.

Deixa un comentari

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat