Imparcialitat i drets fonamentals | https://www.rocagales.cat

Imparcialitat i drets fonamentals

[Avançament de l’Editorial 446 d’octubre]

Suprem que inhabilita el president de la Generalitat de Catalunya Quim Torra. Considerem, novament, que les diferències polítiques, no s’han de resoldre per la via judicial, sinó de manera democràtica.
Tot i la diversitat del cooperativisme i de l’economia social i solidària en general, considerem que les persones que en formen part comparteixen els valors associats a la pràctica democràtica, el compromís social i les llibertats fonamentals. I, en aquest sentit, que la llibertat d’expressió és un dret bàsic en una societat compromesa i democràtica. Per tant, que no haurien de ser perseguides judicialment ni condemnades les persones ni les institucions que practiquin aquest dret.
Fem nostres, doncs, les paraules que acusen la justícia espanyola d’haver vulnerat la garantia d’imparcialitat amb la sentència dictada per uns magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que havien expressat opinions polítiques sobre els fets que havien de jutjar, i que ha avalat la decisió d’un organisme de caràcter administratiu no competent com la Junta Electoral Central.
Aquest fet, lluny de contribuir a una solució dialogada del conflicte polític, aprofundeix en la via de la repressió de la dissidència política i la deslegitimació progressiva de l’Estat espanyol a Catalunya.
Coincidint amb el tercer aniversari de la celebració del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre, reiterem la necessitat que el cooperativisme i el conjunt de l’economia social i solidària perseverin i demandin el valor de la cooperació basat en l’exercici del dret a l’autodeterminació com a principi fonamental.
La viabilitat social i econòmica de les organitzacions cooperatives pot avançar de forma més consistent i coherent si aquestes practiquen els seus valors, i estan compromeses amb el seu entorn i amb la societat de la qual formen part, tot considerant que una societat autodeterminada ha de desenvolupar l’autonomia individual, autogestionar-se econòmicament, autoequilibrar-se ecològicament, autoorganitzar-se per decidir sobre els afers públics i autodeterminar-se nacionalment.

Foto: Mural de Valentí Guabianas a la plaça 1 d'octubre de Fonollosa. FLICKR @SOBRELTERRENY CC-BY-NC-ND 2.0

Foto: Mural de Valentí Guabianas a la plaça 1 d’octubre de Fonollosa. FLICKR @SOBRELTERRENY CC-BY-NC-ND 2.0

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat