El missatge del “Glòria” | https://www.rocagales.cat

El missatge del “Glòria”

[Avançament de l’Editorial de la revista Cooperació Catalana, 439 de febrer de 2020]

El pas del temporal Glòria, a banda de les pèrdues en vides humanes i desperfectes materials, ha evidenciat en pròpia pell que l’emergència climàtica és aquí i que ha arribat per quedar-s’hi.

Les expertes consideren que la borrasca Glòria és la manifestació pròpia del canvi climàtic a casa nostra, relacionat sense cap mena de dubte amb l’augment de la temperatura i l’emergència climàtica, i que episodis com aquest seran més freqüents i més intensos.

Però el Glòria no només ens ha posat sobre la taula i en primera persona l’emergència climàtica, sinó que també ha evidenciat que l’actual model de planificació territorial i de producció capitalista extractiu exposa la població a episodis d’alt risc, és a dir, és incompatible amb la vida. La construcció en zones inundables i la gestió i ocupació de les lleres dels rius i de la costa (ports, platges urbanitzades, passeigs marítims, etc.), en definitiva, el model especulatiu d’ocupació del territori, i la relació mercantilitzada amb el medi natural ha comportat un impacte econòmic i social que ja no és viable. Totes les expertes coincideixen que cal repensar la gestió integral del territori, des del punt de vista d’ecosistemes dinàmics sense causar-hi danys.

El Glòria també ha evidenciat que el model de producció energètica i la gestió especulativa de l’aigua comporta una important petjada ecològica i danys al clima però també posa en risc la població en episodis com aquest. La gestió del terreny comunitari i el model d’explotació agrària també seran claus en els propers anys.

L’economia social i solidària és i serà imprescindible per protagonitzar el procés de transició vers un model econòmic que posi la vida al centre, que no exploti les persones ni el medi natural. Les economies transformadores seran la clau de volta per a caminar cap a un futur més sostenible amb la vida, una economia que tingui cura de tots els éssers vius i del planeta.

Pont del tren sobre la Tordera. ARXIU.

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat