El cooperativista Josep Roca i Galès ja té una placa a Gràcia | rocagales.cat

El cooperativista Josep Roca i Galès ja té una placa a Gràcia

La placa commemorativa es va ubicar el passat 13 de desembre a la façana de l’edifici on va viure i morir el cooperativista, al carrer Torrijos, 20 de la Vila de Gràcia.

El Comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, i el President de la Fundació Roca Galès, Xavier Palos, van presidir l’acte de col·locació de la placa en memòria del cooperativista Josep Roca i Galès, amb motiu del 125è aniversari de la seva mort. A l’acte també hi van assistir el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consuml’Ajuntament de Barcelona, Àlvaro Porro;  el Director General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa, Josep Vidal i la Consellera del Districte de Gràcia, Àngels Tomàs, entre altres amigues i amics cooperatistes.

La placa conté el següent text: “A Josep Roca Galès (1828-1891), que va viure i morir en aquest edifici. Fou cooperativista, dirigent obrer, teixidor i republicà. Des de 1866 encapçalà a Barcelona un obrerisme societari i cooperativista. Fou treballador de la fàbrica de filats Vilaregut, de Gràcia”.

Editorial_416

La instal·lació de la placa és una reivindicació de la Fundació Roca Galès i significa una primera fita de l’eix de treball de recuperació de la memòria històrica del cooperativisme, que continua amb la inclusió de noms de persones cooperativistes en el nomenclàtor de la ciutat de Barcelona. Podeu donar suport a aquesta iniciativa a través d’aquest formulari.

Josep Roca i Galès (Barcelona, 1828–Gràcia, 1891) va introduir i divulgar les idees cooperativistes en el periòdic La Asociación (1866). L’associació que representava, la Propagandora del Trabajo, va ser la primera cooperativa catalana. Va pertànyer al Partit Democràtic i després al Partit Republicà Federal. Va ser escollit diputat provincial per Barcelona l’any 1872. Des de la Diputació de Barcelona va destacar en la defensa dels interessos obrers. Teixidor d’ofici, va tenir una sòlida formació tècnica i econòmica. És autor del llibre Un obrero en Fairmount Park, en què descriu l’Exposició Internacional de Filadèlfia. Va ser un defensor del proteccionisme català, fet que li va permetre exercir un paper de pont entre els sectors obrers i burgesos, mitjançant l’entitat Centre Industrial de Catalunya. va ser definit com un obrer honrat, un economista pràctic i una autoritat moral dins del moviment obrer català.

Xavier Palos, President de la Fundació Roca Galès; Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona; Ricard Vinyes, Comissionat de Programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona; i, Àngels Tomàs, Consellera del Districte de Gràcia

D’esquerra a dreta: Xavier Palos, President de la Fundació Roca Galès; Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona; Ricard Vinyes, Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona; i, Àngels Tomàs, Consellera del Districte de Gràcia.

 

Deixa un comentari

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat