Debat-cafè “De la cooperació a la fraternitat” | rocagales.cat

Debat-cafè “De la cooperació a la fraternitat”

El cafè-debat “De la cooperació a la fraternitat” en el marc dels Emprius del cooperativisme, va tenir lloc el dimarts 27 de febrer a les 16:30 h. a la seu de la Fundació Roca Galès, a càrrec de Daniel Jover.

Els Emprius del cooperativisme, tenen la intenció de generar un espai de conversa i de debat on la reflexió sigui l’eina de treball per aprofundir en el coneixement del món cooperatiu i l’economia social i solidària en la història per posar-la al servei dels debats actuals i les solucions de futur.

Per més informació i confirmar assistència podeu contactar: Centre Documentació Cooperativa biblioteca@rocagales.cat – Tel.932154870.

Segueix-nos a Twitter: @rocagales


De la cooperació a la fraternitat

A finals del segle XIX i principis del segle XX, el concepte Fraternitat que va néixer com a divisa de la Revolució Francesa juntament amb Igualtat i Llibertat es va  desdibuixant, perdent força i guanyant terreny el concepte de Solidaritat en el pensament polític i filosòfic.

Fins i tot el 1879, en el sí d’un congrés socialista, es va proposar substituir el concepte per l’altra: solidaritat en comptes de fraternitat.

Quan es pronuncia la paraula llibertat sabem què vol dir; el mateix passa amb  igualtat que té un significat clar, però el de fraternitat és vague i indefinit.

El gran problema amb el qual ens trobem és com fer que la fraternitat no sigui un desig idealista, sinó una proposta real entre la humanitat i sigui factible traduir-la en institucions i lleis per tal de poder aplicar-la a la vida quotidiana.

Davant una situació de crisi i drama humanitari com la que vivim en l’actualitat, la fraternitat posseeix una dimensió col·lectiva, suposa una ètica que dóna raons per viure i per estar agraït a la vida expressant un cert tipus de relació i estil convivencial.

Bibliografia:

– Jover, Daniel, Memoria de la esperanza: Redes de ternura y solidaridad, Icaria, 2015 – edició en català 2014

– Jover, Daniel, Mar de Luz, Icaria, 2016

– Viveret, Patrick, La  causa humana, Icaria, 2013

Daniel Jover, mestre, educador i emprenedor social. Cofundador de l’Equip PROMOCIONS, Xarxa de Coneixements i Serveis Avançats per al Desenvolupament, organització d’economia social i solidària pionera en el camp del desenvolupament local, la creació d’ocupació i empreses, la formació i la inserció professional.

En una actitud col·lectiva d’aprenentatge i diàleg permanent, ha sistematitzat les seves experiències i teoritzat les seves pràctiques en un procés de creativitat i innovació social iniciat fa 35 anys amb l’Equip PROMOCIONS.

President de l’Associació per a la Promoció d’Iniciatives Socials i Econòmiques (APRISE) i assessor d’educació i ocupació de diverses institucions públiques i privades.

Va ser membre de l’Escola Cooperativa Gregal (1979-1982) i coordinador de formació del primer Servei d’Ocupació Juvenil de l’Ajuntament de Barcelona (1982-1986).
Membre del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, de la Universitat Rural PAULO FREIRE, de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya i de la Fundació Roca i Galès. Forma part del comitè d’orientació dels «Dialogues en Humanité».

És autor i coautor de diferents publicacions: Formación, inserción y empleo juvenil, Popular (1988); La sociedad del desempleo: por un trabajo diferente, CCJ (1989); La formación ocupacional, Popular (1990, 3a ed. 1999); Formación y empleo, Paidós (1991, 2a ed. 1994), amb Enrique del Río i Lola Riesco; Autoempleo en el desarrollo local, Popular (1992); El empleo de los inempleables, Popular (1996, 3a ed. 2004); Trabajar para vivir, Miraguano (1999); Reconsiderar la riqueza y el empleo, Icaria (2004, 2a ed. 2009), amb Patrick Viveret; Empleo juvenil. Formación e inserción social y profesional, Popular (2005); Praxis de la esperanza: Educación, empleo y economía social, Icaria (2006, 3a ed. 2010); Sol y sal de mar: Paisajes de la memoria, gramática de la esperanza, Icaria (2008, 2a ed. 2009, i edició en català 2011); Antonio Estevan i José Manuel Naredo, Por una economía ecológica y solidaria. Conversaciones con Daniel Jover, Icaria (2009); Educar, trabajar, emprender: Cuaderno de esperanza, Icaria (2012); Memoria de la esperanza: Redes de ternura y solidaridad, Icaria. 2015.- Edició en català 2014 ).

L’últim llibre que ha publicat és Mar de Luz-Cooperación y Fraternidad, Icaria (2016).

 

Deixa un comentari

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat