CooperacióCatalana, 444 | https://www.rocagales.cat

CooperacióCatalana, 444

CooperacióCatalana, 444

Número 444

Juliol 2020 · Any 41è

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

04/ TORNAVEU

David Palau

05/ EDITORIAL

40 anys i seguim!

06/ NOTICIARI

Agnès Giner

09/ COOPERATIVES DE CATALUNYA

Pla de recuperació del cooperativisme.

Confederació de Cooperatives de Catalunya

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

Cooperatives Dr. Pi i Sunyer i Vigo, cura i qualitat de vida per a les persones.

Pep Valenzuela

13/ L’ENTREVISTA

Jordi Cuixart.

Josep Comajoan

17/ 40 ANYS DE COOPERACIÓ CATALANA

Quaranta anys de “Cooperació catalana”.

Agnès Giner i Mar Masip

19/ ECONOMIA PER LA VIDA

Proposta del cooperativisme català d’un pacte de país per una economia per la vida.

20/ ECONOMIA PER LA VIDA

Cap a un nou model econòmic per a Catalunya: l’economia plural transformadora.

Redacció Cooperació Catalana

22/ ECONOMIA PER LA VIDA

3 preguntes sobre el Pacte per una Economia per la Vida.

Cooperació Catalana

27/ RETALLS

#CoopsDay i la recerca del bé comú.

Mar Masip

Editorial

40 anys i seguim!

En plena adaptació al que s’ha vingut a anomenar nova normalitat o de convivència amb el coronavirus, la revista Cooperació Catalana compleix quaranta anys de publicació mensual ininterrompuda, dedicada a la difusió dels principis, valors i experiències del cooperativisme a Catalunya.

També compleix quaranta anys com a mitjà de comunicació de i entre les cooperatives catalanes, com una herència de la premsa cooperativa del primer terç del segle passat.

Si fem una mirada enrere, veiem que el sector cooperatiu està ben viu i que un bon grapat de cooperatives que han aparegut al llarg dels 444 números publicats durant aquests quaranta anys, segueixen existint, funcionant i treballant des de la fórmula cooperativa. Evidentment, pel camí n’han desaparegut unes quantes –algunes d’importants i emblemàtiques–, però també n’han nascut i crescut de noves, amb projectes innovadors, transformadors i de (i amb) futur. En els últims vint anys, d’ençà del Fòrum Social Mundial de Porto Alegre, el cooperativisme ha jugat un paper fonamental dins de l’economia social i solidària, treballant activament per a la transformació del model capitalista vers models que situen les persones i la vida al centre.

L’any 1980, en aquell llunyà número zero de Cooperació Catalana, la Fundació Roca Galès pretenia omplir el buit deixat per més de quaranta anys de dictadura feixista i caminar cap a la rehabilitació de les estructures del moviment cooperatiu. A partir d’ara, probablement el repte vindrà marcat per la crisi postcovid-19 i les seves conseqüències socioeconòmiques, una vegada parat el cop de l’emergència sanitària. Caldrà estar molt atentes a aquestes conseqüències; ja sabem que ens encaminen més que mai a treballar per difondre els models que teixiran l’economia social i solidària, juntament amb les economies transformadores, per avançar en la democràcia econòmica, la justícia social i la sostenibilitat de la vida. En definitiva, cap a una cap a una economia per la vida. I Cooperació Catalana hi serà per explicar-les.

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat