Cooperació Catalana, 467 | https://www.rocagales.cat

Cooperació Catalana, 467

Cooperació Catalana, 467

Número 467

Setembre 2022 · Any 43è

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

04 / TORNAVEU

Elena Bernet Martí.

05/ EDITORIAL

Cooperativisme per a la transició ecosocial

06/ NOTICIARI

Agnès Giner

09/ COOPERATIVES DE CATALUNYA

La incorporació de sòcies a les cooperatives.

Confederació de Cooperatives de Catalunya

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

La Dovella, construcció social.

Carme Giménez

13/ L’ENTREVISTA

Faruk Doru.

Josep Comajoan

17/ ECONOMIA PER LA VIDA

Agricultura i canvi climàtic.

Albert Folch

20/ PREMIS ES 2021 – FINALISTA

L’economia postcapitalista serà cooperativista o no serà.

Samuel Segura i Renau

24/ OPINIÓ

Francament sorprès.

Josep Busquets

26/ RESSENYA

Pràctica del comú i reciprocitat.

Ricard Pedreira

 

Baixar-la en PDF

 

Editorial

Cooperativisme per a la transició ecosocial

Aquesta tardor veurem com s’agreuja encara més la crisi sistèmica en què estem immerses. Encetem aquesta darrera part del 2022 amb el cost de la vida disparat, males collites i escassetat de matèries primeres. Si a tot això hi sumem el context postpandèmic (presumiblement), la guerra a les portes d’Europa i l’emergència climàtica, en surt una situació dantesca amb regust de col·lapse. Sabem que el capitalisme aprofita aquests escenaris per retallar els drets i les condicions de vida de la majoria, i que, si no hi ha alternatives emancipadores clares i potents, aquestes conjuntures són el caldo de cultiu on germinen els monstres del feixisme i el militarisme.

La multiplicació de les catàstrofes ambientals i l’escassetat d’energia, aigua, aliments i altres matèries revela que el sistema patriarcal capitalista cada cop és menys capaç de proveir-nos dels béns i els serveis més essencials per a la vida, una situació dramàtica que bona part del món ja fa segles que pateix i que ara s’estendrà molt més, també entre nosaltres.

Des del cooperativisme, com a nucli de l’economia social i solidària a casa nostra, sabem que, per impedir o minimitzar aquesta acumulació de crisis interrelacionades, les societats han de dur a terme urgentment un procés de transformació que anomenem transició ecosocial i que consistiria a implantar un conjunt de canvis econòmics, socials, polítics i culturals que reajustin el consum de materials i energia als límits biofísics del planeta, i el redirigeixin i el distribueixin de tal manera que totes les persones puguin viure dignament.

A aquest repte tan majúscul, el cooperativisme, l’economia social i solidària en conjunt, hi té molt a aportar. El seu compromís de sempre amb la justícia social; la seva capacitat per teixir comunitats, per socialitzar les persones en entorns feministes, igualitaris, participatius i solidaris; la seva habilitat per crear nous models d’activitat socialment útils i sostenibles, la converteixen en un actor imprescindible d’aquesta transició que ens toca emprendre estant ja al caire de l’abisme.

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat