Cooperació Catalana, 460 | https://www.rocagales.cat

Cooperació Catalana, 460

Cooperació Catalana, 460

Número 460

Gener 2022 · Any 42è

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

04/ TORNAVEU

Anna Martínez.

05/ EDITORIAL

La immersió lingüística: un model de cohesió social que ens toca tornar a defensar

06/ NOTICIARI

Agnès Giner

09/ COOPERATIVES DE CATALUNYA

Reconeixements CoopCat 2021.

Confederació de Cooperatives de Catalunya

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

Espai Suscultura! Mou el cooperativisme.

Pep Valenzuela

13/ L’ENTREVISTA

Marie Faye.

Sara Blázquez

16/ ECONOMIA PER LA VIDA

Projecte Lliures, dempeus i en xarxa enfront de les desigualtats.

David Fernàndez i Elena Justo

19/ PREMIS ECONOMIA SOCIAL 2021

Model cooperatiu d’habitatge i organització de les cures: espais col·lectivitzats i dinàmiques igualitàries.

Anna Carles

22/ OPINIÓ

Quin cooperativisme volem?

Fèlix Pardo

25/ RETALLS

Val més prevenir que restituir.

Mar Masip

27/ RESSENYA

El falansteri de Fourier.

Jordi Garcia

 

Baixar pdf

Baixar pdf

Editorial

La immersió lingüística: un model de cohesió social que ens toca tornar a defensar

La sentència del Tribunal Superior de Justícia no és neutra ni aliena a una tendencia catalanòfoba per part dels tribunals i altres òrgans de l’Estat espanyol. Aquesta sentència contra el model d’immersió a Catalunya o la sentència contra l’oficina de drets lingüístics del País Valencià són una guerra a la llengua catalana, un pols entre la legalitat i la legitimitat. Una legalitat ultraconservadora, obsessionada amb la diferència i amb liquidar el català; per altra banda, una legitimitat fundada pel patrimoni col·lectiu d’un poble, per un model educatiu de cohesió i d’èxit i per una llengua parlada per milions de persones. Si ataquen la llengua és perquè és la base dels pobles.

Però, quin és el nostre model lingüístic? El nostre model lingüístic és el del català com a lengua plenament normalitzada i amb els mateixos drets i amb les mateixes mesures de foment que les llengües nacionals dels països del nostre entorn. Amb dos objectius fonamentals: el primer, que la llengua catalana esdevingui una llengua comuna i compartida entre les diverses comunitats lingüístiques de la nostra societat i les seves parlants; i el segon, que la llengua catalana sigui una llengua de cohesió i convivència per a tots i totes. Aquestes dues finalitats eviten de manera efectiva la divisió de la nostra societat entre dues comunitats lingüístiques, com es pretén amb la sentència contra la immersió lingüística.

L’escola catalana ha de garantir que l’aprenentatge del català sigui un dret per a tot l’alumnat i ha de garantir també que el català esdevingui llengua comuna i compartida en tota la comunitat educativa.

Els atacs a la immersió lingüística tenen com a objecte aprofundir en els límits a la plena normalització del català, fomentar l’hegemonia lingüística del castellà i promoure la uniformització. En definitiva, tenen com a finalitat fracturar la comunitat escolar per motiu de llengua. Tenim grans consensos històrics sobre la immersió lingüística amb el denominador comú de la defensa de la llengua catalana com un bé comú, un dret col·lectiu i una eina democràtica de convivència i cohesió, defensem-los!

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat