Cooperació Catalana, 453 | https://www.rocagales.cat

Cooperació Catalana, 453

Cooperació Catalana, 453

Número 453

Maig 2021 · Any 41è

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

04/ TORNAVEU

Xavier Pié.

05/ EDITORIAL

Connexions entre territoris: Un país de conreu cooperatiu.

06/NOTICIARI

Agnès Giner

09/ COOPERATIVES DE CATALUNYA

Segona edició de l’Itinerari Educatiu d’Economia Social i Finances Ètiques, una eina per transformar l’economia des de les aules.

Confederació de Cooperatives de Catalunya

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

Glops d’esperança per al territori.

Marc Amat

13/ L’ENTREVISTA

Martina Marcet.

Sara Blázquez

16/ ECONOMIA PER LA VIDA

Tornem als pobles!

Sebastià Jódar i Jordi Via

21/ PREMIS ECONOMIA SOCIAL 2020

Aplicació de fibres extretes de subproductes agrícoles en agrotèxtils.

Carla González, Laura González, Ferran Parés, Heura Ventura i Mònica Ardanuy

26/ RESSENYA

Gràcies, Arcadi, pel teu testimoniatge ple de generositat.

Josep Busquets

Editorial

Connexions entre territoris: Un país de conreu cooperatiu

Les cares més crues de la globalització que ja coneixíem en l’època pre-COVID-19 s’han fet encara més visibles durant la gestió de la pandèmia, però també han aflorat com a sectors econòmics essencials aquells lligats a la reproducció de la vida, com la producció, la distribució i el consum a escala local d’aliments.
De fet, la gran globalització conté petites, mitjanes i grans globalitzacions i per fer-hi front proposem veure-la també des d’una perspectiva de país i cooperativa. Un dels valors del cooperativisme és l’arrelament al territori, la proximitat i l’exercici de fer comunitat des de la transversalitat d’un cooperativisme adult, madur i transformador.
L’esclat d’iniciatives urbanes i rurals, algunes d’elles amb orígens històrics i d’altres més recents i innovadores, sovint incardinades amb processos d’intercooperació i d’aliances, està duent a terme l’intercanvi generacional de les persones que són al capdavant dels projectes impulsant la connectivitat entre cooperatives, entre persones, entre territoris i, al cap i a la fi, generant un espai de «conreu cooperatiu» d’àmbit de país.
Fruit d’aquesta connectivitat, estan sorgint experiències d’intercooperació sectorial i territorial. Una d’elles és la creació de la Sectorial de Cooperatives de Persones Consumidores de Productes Ecològics en el marc de la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya.
Per formar-ne part com a membre associat, es demana a les cooperatives que vulguin treballar i participar a la sectorial que compleixin els criteris definits com a bàsics per l’ACI i que es defineixen com a característics de les organitzacions que la formen, especialment, ser una cooperativa autogestionada de persones consumidores de productes ecològics, tenir estructura i pràctica autogestionària, i assumir que l’assemblea és el màxim òrgan de decisió i d’execució de les decisions de la sectorial.
Així, la Sectorial de Cooperatives de Persones Consumidores de Productes Ecològics integra l’organització col·lectiva per desenvolupar a escala local i de país un consum ecològic, crític, transformador i solidari, entenent l’agroecologia com a base fonamental de la producció ecològica, i com a moviment assembleari de base i autogestionari. Entenent la relació amb altres sectors del consum i de la producció basats en la solidaritat i la complementarietat d’interessos amb criteris d’economia social i potenciar les persones agricultores, productores i distribuïdores properes que treballin en la línia de no-agressió ni al medi ni a les persones. En definitiva, crear espais de conreu cooperatiu basats en una economia de i per la vida, amb la perspectiva ecofeminista.

FOTO: Compra Residu Zero. Freepik.

 

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat