Cooperació Catalana, 441 | https://www.rocagales.cat

Cooperació Catalana, 441

Cooperació Catalana, 441

Número 441

Abril 2020 · Any 40è

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

04/ TORNAVEU

Martha Gómez

05/ EDITORIAL

Cuidar la vida.

06/ NOTICIARI

Agnès Giner

09/ COOPERATIVES DE CATALUNYA

La igualtat de gènere, prioritària per a l’ACI.

Confederació de Cooperatives de Catalunya

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

Cultura 21: pensament crític i comunitat.

Pep Valenzuela

13/ L’ENTREVISTA

Bel Olid.

Sara Blázquez

16/ PREMIS ECONOMIA SOCIAL 2019

L’economia social i solidària en les polítiques actives d’ocupació per al desenvolupament local.

Jesús Gellida

19/SOSTENIBILITAT

La transició cap a una energia social i solidària

Mar Carrera

23/ ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA

Enxarxem-nos per enfortir el cooperativisme d’usuàries d’habitatge a Catalunya.

La Dinamo Fundació

26/ RESSENYA

Qui tem Fernando Garrido?

Josep Edo

Baixa’t el pdf 

 


					

 

Editorial

Cuidar la vida

Tanquem l’edició d’aquesta revista en ple confinament per la pandèmia del SARS-CoV-2, coneguda popularment pel nou coronavirus. En aquests moments, ja sabem que el brot epidèmic actual està relacionat amb el desenvolupament d’una agroindústria intensiva, el creixent mercat d’animals salvatges i exòtics, l’alteració de l’equilibri dels ecosistemes, la desforestació i els incendis, la urbanització massiva i la gran densitat de població que deprimeixen la resposta immune, juntament amb l’emergència climàtica.

En definitiva, el responsable és el sistema econòmic capitalista extractiu que destrueix el medi natural i promou una agroindústria globalitzada. La globalització econòmica que ha fet el món més petit, que ha escurçat les distàncies i ha globalitzat la contaminació i l’escalfament global, també ha globalitzat el turisme i ha transformat la relació entre humans i malalties, sense que hi hagi un sistema de salut pública global apropiat.

L’economia hiperfinanceritzada i l’elevat nivell de deute —tant el corporatiu com el privat—, així com les polítiques d’austeritat —herència de la darrera crisi sistèmica del 2008— anunciaven ja un col·lapse en forma de recessió abans de la crisi sanitària que ara vivim. Finalment, les retallades en els sistemes públics de salut i de protecció social fruit del deliri d’austeritat neoliberal fan que la crisi sanitària s’encari de forma minvada, insuficient, a la vora del col·lapse. Ja estem avisats que pandèmies com aquesta es repetiran i de forma més virulenta si no ens aturem.

El confinament a casa ha posat en evidència la importància dels aspectes reproductius i la realitat de les cures, tant des del punt de vista domèstic com públic. Des de l’economia social i solidària (ESS) treballem des de fa temps per construir un altre sistema econòmic que sàpiga teixir solidaritat, xarxa de cures i d’ajuda mútua. Ara urgeix un canvi global de model productiu i de consum, una profunda transformació de tot el sistema econòmic basat en l’agroecologia, la varietat de conreus i ramadera, la producció local, ecològica i de proximitat, el comerç just, la producció adequada a la comunitat, des de la solidaritat, l’ajuda mútua, les cures i la vida reproductiva, el respecte a la vida i a la sobirania local.

Des d’ajuntaments compromesos, cooperatives i empreses de l’ESS, ja es comença a reorientar la producció per fer front a l’emergència sanitària, fabricant màscares i altres estris sanitaris. Als barris i als pobles catalans, les xarxes de suport mutu autoorganitzen la solidaritat veïnal. I des de les finances ètiques i les entitats de l’ESS s’inicia un fons econòmic solidari, a més de fer pressió conjunta a les administracions perquè apliquin mesures extraordinàries de suport al teixit econòmic democràtic que minimitzin la destrucció d’ocupació. Fem una crida a visibilitzar aquestes iniciatives amb l’etiqueta #PandèmiaSolidària.

No oblidem defensar un sistema de salut pública robust i un sistema de protecció social extens i ampli. Hem de sortir de la crisi apostant per un nou model socioeconòmic, públic-cooperatiu-comunitari, que posi al centre la solidaritat social i l’ecologia. Acabem amb un fort agraïment a totes les treballadores de l’àmbit de la salut, les cures i la vida reproductiva, a la classe treballadora que en aquests moments s’està deixant la pell cuidant la vida i salut de totes i tots.

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat