Cooperació Catalana, 439 | https://www.rocagales.cat

Cooperació Catalana, 439

Cooperació Catalana, 439

Número 439

Febrer 2020 · Any 40è

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

04/ TORNAVEU

Yasuyuki Hirota.

05/ EDITORIAL

El missatge del «Glòria».

06/ NOTICIARI

Agnès Giner

09/ COOPERATIVES DE CATALUNYA

Les cooperatives, una oportunitat per al treball autònom col·lectiu.

Confederació de Cooperatives de Catalunya.

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

Sopa de pedres, cooperativitzar l’hostaleria, dignificar el treball i la vida.

Pep Valenzuela

13/ L’ENTREVISTA

Mireia Barba: “Donar resposta a les necessitats socials és una obligació”

Sara Blázquez

16/ PREMIS ECONOMIA SOCIAL 2019

Momo Records: discogràfica i comunitat de música electrònica feminista.

Eva Pérez.

19/ ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA AL MÓN

Ecobúfalo campesino.

Jaume Gil.

22/ PAM A PAM

Sembrant transformació. 

Dani Vidal i Judit Quintana

24/ SALUT COOPERATIVA

Fibromiàlgia: la sortida està cap a dins

Eva Llach.

27/ OPINIÓ

Construint sobiranies

Jordi Via

Editorial

El missatge del “Glòria”

El pas del temporal Glòria, a banda de les pèrdues en vides humanes i desperfectes materials, ha evidenciat en pròpia pell que l’emergència climàtica és aquí i que ha arribat per quedar-se.

Les expertes consideren que la borrasca Glòria és la manifestació pròpia del canvi climàtic a casa nostra, relacionat sense cap mena de dubte amb l’augment de la temperatura i l’emergència climàtica i que episodis com aquest seran més freqüents i més intensos.

Però el Glòria no només ens ha posat sobre la taula i en primera persona l’emergència climàtica, sinó que també ha evidenciat que l’actual model de planificació territorial i de producció capitalista extractiu exposa la població a episodis d’alt risc, és a dir, és incompatible amb la vida. La construcció en zones inundables i la gestió i ocupació de les lleres dels rius i de la costa (ports, platges urbanitzades, passeigs marítims, etc), en definitiva, el model especulatiu d’ocupació del territori, i la relació mercantilitzada amb el medi natural ha comportat un impacte econòmic i social que ja no és viable. Totes les expertes coincideixen que cal repensar la gestió integral del territori, des del punt de vista d’ecosistemes dinàmics sense causar-hi danys.

El Glòria també ha evidenciat que el model de producció energètica i la gestió especulativa de l’aigua comporta una important petjada ecològica i danys al clima però també posa en risc la població en episodis com aquest. La gestió del terreny comunitari i el model d’explotació agrària també seran claus en els propers anys.

L’economia social i solidària és i serà imprescindible per protagonitzar el procés de transició vers un model econòmic que posi la vida al centre, que no exploti les persones ni el medi natural. Les economies transformadores seran la clau de volta per a caminar cap a un futur més sostenible amb la vida, una economia que tingui cura de tots els éssers vius i del planeta.

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat