Cooperació Catalana, 434 | https://www.rocagales.cat

Cooperació Catalana, 434

Cooperació Catalana, 434

Número 434

Setembre 2019 . Any 40è.

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

04/TORNAVEU

Núria Vallano

05/ EDITORIAL

El gran repte de la transició ecològica

06/ NOTICIARI

Agnès Giner

09/ COOPERATIVES DE CATALUNYA

La gestió de les cooperatives per a un treball digne.

Confederació de Cooperatives de Catalunya

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

Riuverd, cooperativisme i agroecologia per a la inserció sociolaboral al Solsonès.

Pep Valenzuela

13/ L’ENTREVISTA

Xavier López, una trajectòria marcada per les aliances i la intercooperació.

Montse Pallarés

16/ MEMÒRIA COOPERATIVA

Preservació de memòries: la col·lecció de vídeos «Ramon Perera».

Montse Pallarés

18/ SOSTENIBILITAT

Impulsant la transició ecològica des de l’ESS.

Eva Vilaseca

21/ ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA

La Selva, Ecosistema Creatiu, SCCL

Ricard Pedreira

24/ SALUT

Disfunció craniomandibular

Carles Ametller

27/ RESSENYA

Pensar i (re)descobrir el món de la mà d’un bandit.

Núria Càrcamo

 

Editorial

El gran repte de la transició ecològica

L’escletxa per frenar l’escalfament global s’està tancant ràpidament. La ciència ens diu que la societat mundial ha de deixar d’emetre emissions de CO2 a l’atmosfera el 2050, fet que també es coneix com a descarbonització de la societat. I els estats d’arreu del món s’han compromès amb aquest objectiu amb la ratificació de l’Acord de París.

Això significa que, a curt termini, cal fer canvis sense precedents per reduir la demanda energètica, deslliurar-se dels combustibles fòssils i ajustar els nostres patrons de producció i consum causats pel capitalisme i el seu creixement desbocat. La mateixa ciència ha demostrat que aquests canvis són tècnicament i econòmicament possibles, i que si s’impulsen amb polítiques i accions adequades, aniran en sintonia amb l’assoliment dels objectius de desenvolupament, com l’erradicació de la pobresa i les desigualtats, tant a escala local com global.

La transformació requereix, doncs, adreçar les deficiències estructurals de la nostra societat i vetllar per una transició –ecològica, energètica, alimentària– justa, que no deixi ningú enrere. Una condició habilitant imprescindible per assolir els canvis necessaris és una efectiva cooperació i coordinació en tots els àmbits, entre estats, entre segments de l’economia, entre persones: cooperació a escala internacional, que permeti que els recursos financers, la tecnologia i la innovació estiguin al servei d’una economia sostenible i regenerativa; i cooperació entre actors, que permeti trobar alternatives al model insostenible de vida que domina actualment en molts indrets, especialment als països occidentals.

L’alternativa per a una societat que no exploti les persones ni el planeta passa per l’economia social i solidària: democratització econòmica i transició ecològica han d’anar de la mà. Aquest és el nostre gran repte.

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat