Cooperació Catalana, 422 | https://www.rocagales.cat

Cooperació Catalana, 422

Cooperació Catalana, 422

Número 422

Juliol 2018 - Any 39è.

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

04/ TORNAVEU

Oriol Romances Vidal.

 

05/ EDITORIAL

Sobirania econòmica materialitzar la República.

 

06/ NOTICIARI

Agnès Giner.

 

09/ COOPERATIVES DE CATALUNYA

Articulem l’economia social a Catalunya.

Confederació deCooperatives de Catalunya.

 

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

CoopHalal.

Pep Valenzuela.

 

13/ L’ENTREVISTA

David Algarra.

Montse Pallarés.

 

16/ ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA

El retorn dels feixismes?

Jordi Estivill

 

19/ DIADACOOP

96a. Diada Internacional de les Cooperatives de l’ACI.

 

22/ MEMÒRIA SOCIAL 2017

 

24/ SALUT COOPERATIVA

Fisioteràpia de l’endometriosi.

Laia Ariño.

 

25/ RESSENYA

‘Gent de vidre’ als emprius del cooperativisme.

Josep Edo

 

27/ RETALLS

Agnès Giner.

 

Editorial

Sobirania econòmica, materialitzar la República

El 14 d’abril, a La Lleialtat Santsenca, se celebrà el primer Laboratori Republicà d’Economia, per pensar el model econòmic de la República catalana. Per Jordi Garcia Jané, ponent i patró de la Fundació, el model econòmic republicà s’ha d’orientar al bé comú amb una economia plural transformadora: equitativa, sostenible, democràtica i autocentrada; que combini economia productiva i reproductiva, equilibri formes de propietat, intercanviï amb recursos monetaris, i sense, i que sigui regulada amb planificació participativa i formes de reciprocitat. Per Jané, cal garantir els mitjans d’existència de tothom, transformar el model productiu i democratitzar l’economia: amb participació dels treballadors en empreses, cogestió i disseny dels serveis públics de la mà de les usuàries i participació popular en els pressupostos públics.
Joan Manuel Busqueta, membre de Ponent Coopera; Ana Muñoz, jurista de Coòpolis, i Jesús Carrión, soci del Col·lectiu Ronda, defensen mesures com la renda bàsica universal, la democratització feminista de les cures o el control social de les multinacionals. La sociòloga Iolanda Fresnillo es refereix al deute il·legítim i al seu impagament, mentre l’economista Eulàlia Reguant planteja un sistema financer català amb banca pública i finances ètiques i solidàries. El regidor d’Hisenda de Badalona, José Tèllez, proposa una generació de polítiques fiscals municipalistes que no depenguin del cicle immobiliari. Mireia Herrera, de la Intersindical Alternativa, alerta de la precarització 2.0 de l’economia col·laborativa capitalista i proposa sindicalisme i cooperativisme de plataforma. Per Annaïs Sastre, de CoopCamp, la sobirania alimentaria és central per a la sobirania econòmica. Per Jordi Estivill, de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), primer cal que el Parlament elabori i implementi una Llei d’economia social i solidària; segon, consolidar els ateneus cooperatius, eines publicocooperatives d’enfortiment socioeconòmic local; tercer, aplicar i avaluar les Mesures de democràcia econòmica local, i quart, desplegar l’estratègia d’economia republicana amb institucions, organitzacions populars, cooperativisme i comitès de defensa de la república.
Saludem una agenda econòmica on el cooperativisme i l’economia social i solidària (ESS) ha de jugar un paper important. La Xarxa d’Economia Solidària, que dedica la propera Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) a les sobiranies, i el Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, que vol “cooperativitzar la societat”, en són eines rellevants. I al nou Govern: ens oferim per treballar-hi mesures d’economia republicana. Sense sobirania econòmica no hi ha sobirania política.

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat