Cooperació Catalana, 421 | https://www.rocagales.cat

Cooperació Catalana, 421

Cooperació Catalana, 421

Número 421

Juny 2018 - Any 38è

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

04/ TORNAVEU

Tono Framis i Abella.

05/ EDITORIAL

Contra les falses cooperatives.

06/ NOTICIARI

Agnès Giner.

09/ COOPERATIVES DE CATALUNYA

Ens apropem al Dia Internacional de les Cooperatives 2018

Confederació de Cooperatives de Catalunya

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

Cooperativa, la forma més escaient dels mitjans de comunicació.

Pep Valenzuela

13/ L’ENTREVISTA

Maravillas Rojo.

Montse Pallarés

16/ MEMÒRIA Cooperativa

Ramon Perera Rué, una vida al servei del cooperativisme i de la defensa de Catalunya.

18/ ECONOMIA SOCIAL SOLIDÀRIA

Classificació de les polítiques públiques d’economia social i solidària.

Jordi Garcia i Jané

20/ MEDI AMBIENT

Sobirania energètica.

Montserrat Mata Diumenjó

23/ SALUT COOPERATIVA

Criança propera i respectuosa. Criança en braços.

Maria Ortí Massaguer

26/ RESSENYA

Una mar de llum.

Jaume Martínez Bonafé

27/ RETALLS

Agnès Giner i Ricard Pedreira

 

Editorial

Contra les falses cooperatives

El patronat del mes d’abril va tenir dos temes destacats: d’una banda, la resolució dels premis i de la Fundació Roca Galès i, de l’altra, el debat sobre les càrnies. El debat el va propiciar en Ramon Perera, i aquest editorial té a veure amb la seva voluntat de mostrar les injustícies i d’aixecar la veu contra les falses cooperatives.
Les notícies que arriben mostren una situació gairebé d’esclavatge de les persones treballadores en els escorxadors, amb l’agreujant que l’explotació a què són sotmesos es fa en nom del cooperativisme, un fals cooperativisme que és un frau a gran escala. Ni té res a veure amb els principis i els valors del cooperativisme ni es pot anomenar cooperativisme.
Es fa servir la figura jurídica per anul·lar els drets més bàsics dels treballadors, i aprofita la vulnerabilitat i fragilitat de persones migrants que sovint desconeixen la llengua i els seus drets. Les persones que es troben en aquestes circumstàncies no tenen dret a l’atur ni a vacances i moltes vegades no cobren baixes pels accidents laborals.
Les condicions de feina esdevenen cada cop més precàries i inhumanes i, el més greu de tot, és que, en comptes d’acabar-se, s’estan estenent a altres sectors: l’hostaleria, la telefonia, el transport i altres.
A la vista d’aquesta situació, el Parlament de Catalunya va aprovar, el març de 2017 una modificació de la Llei catalana de cooperatives, una modificació que va ser durament criticada pel món cooperatiu i pel patronat de la Fundació Roca Galès perquè era una llei que vulnerava els principis del cooperativisme i que no posava remei al frau de les falses cooperatives. Malauradament, i com ja prevèiem, la llei no ha servit de res.
La impunitat continua. Continuen les coaccions i els acomiadaments (en poc temps, 70 famílies s’han vist sense ingressos gràcies a les pràctiques i les decisions del Grupo Jorge).
Des del patronat de la Fundació Roca Galès, i agafant la paraula del nostre estimat amic i patró Ramon Perera, recentment desaparegut, denunciem aquesta situació, una
vegada més, i demanem que el Departament de Treball i la Inspecció de Treball facin urgentment la seva feina per tal de garantir unes condicions laborals dignes i segures.
I aprofitem per donar suport i acompanyar les companyes incansables de Càrnies en lluita. La nostra solidaritat està amb vosaltres.
Contra les falses cooperatives! Per un treball digne i segur!

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat