Cooperació Catalana, 416 | https://www.rocagales.cat

Cooperació Catalana, 416

Cooperació Catalana, 416

Número 416

Gener 2018 · any 38è.

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

04/ TORNAVEU

Eudald Griera Llonch.

 

05/ EDITORIAL

La història és el futur.

 

06/ NOTICIARI.

Agnès Giner

 

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

Gimnàs Sant Pau.

Pep Valenzuela

 

13/ L’ENTREVISTA

Javier Pacheco. Sindicat de classe i economia social i solidària, confluir per vides més dignes.

Montse Pallarés

 

16/ LEGISLACIÓ COOPERATIVA

Les anomenades cooperatives de facturació.

Sílvia Moncayo

 

20/ ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA

L’informe de l’estat del mercat social català; un tast dels resultats de Pam a Pam.

Equip de Pam a Pam

 

23/ RESSENYA

Crítica d’una plaga mundial.

Josep Busquets

 

24/ OPINIÓ

No hi ha sobirania política sense sobirania econòmica.

Jordi Garcia

 

26/ SALUT COOPERATIVA

Hipertiroidisme. Un símptoma relacional.

Anna Delatte

 

27/ PREMSA GROGA

Illegal Times

Marta Bosch

 

Editorial

La història és el futur

La col·locació de la placa commemorativa en l’edifici on va viure i morir el cooperativista Josep Roca Galès, a la vila de Gràcia, és una primera fita de moltes altres que esperem que es materialitzi aquest 2018. Volem que aquest sigui l’any centrat en la memòria històrica cooperativa, visualitzar l’aportació del món cooperatiu al nostre país.

Aquestes fites es concreten en primer lloc en iniciar i consolidar els Emprius del cooperativisme, l’espai de debat i reflexió comuns, a mode de mosaic, de temes d’actualitat entorn del cooperativisme, l’economia social i solidària, la memòria històrica i la prospectiva. Un espai d’exposició i debat de qualitat, en petit format i amable, que neix de la necessitat de crear un espai de reflexió i debat més enllà del dia a dia de les entitats.

Una altra fita és afermar les beques de recerca històrica per a l’estudi dels fons documentals del cooperativisme català que conserva el centre de Documentació Cooperativa de la Fundació Roca Galès. En aquests moments romanen en estudi els fons de la Unió Cooperatista Barcelonesa i de Productos Coop.

La tercera fita en memòria històrica cooperativa és la plasmació de la trajectòria cooperatista en l’exposició «Catalunya, terra de cooperatives» que es realitzarà a finals d’any al Museu d’Història de Catalunya.

Aquest 2018 també veurà la llum el volum 30 de la col·lecció «Cooperativistes Catalans», de biografies de persones cooperativistes –conegudes però poc estudiades o bé desconegudes, engolides per la indiferència o l’oblit–, que posa en valor la vida i l’obra de les persones que van forjar cooperatives, que van incidir en la seva creació, en definitiva que van impulsar i desenvolupar el cooperativisme a Catalunya, durant el segle XIX i XX.

I finalment, donarem continuïtat a la visibilització incloent al nomenclàtor de la ciutat de Barcelona noms de persones cooperativistes com els d’Elisa Garcia, Micaela Chalmeta, Albert Pérez Baró i Josep Roca Galès, projecte pel qual seguim recollint suports al nostre web www.rocagales.cat.

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat