Cooperació Catalana, 414 | https://www.rocagales.cat

Cooperació Catalana, 414

Cooperació Catalana, 414

Número 414

Novembre 2017 - Any 38è.

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

04/ TORNAVEU

Olivé i I. Garriga

 

05/ EDITORIAL

Arrelament a la comunitat.

 

06/ NOTICIARI

Agnès Giner.

 

09/ COOPERATIVES DE CATALUNYA

Estadístiques cooperatives

Confederació de Cooperatives de Catalunya.

 

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

Migjorn, Casa de Naixements.

Pep Valenzuela.

 

13/ L’ENTREVISTA

Teresa Franquesa.

Montse Pallarés.

 

16/ ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA

L’informe de l’estat del mercat social.

Patrícia Polo.

 

19/ ATENEUS COOP

Els ateneus cooperatius.

Grup motor del Coopcamp.

 

22/ OPINIÓ

Solidaritzar la Constitució catalana.

Jordi Garcia.

 

24/ RESSENYA

«Convivencialitat».

Josep Busquets.

 

26/ SALUT COOPERATIVA

Osteopatia i plagioencefàlia.

Carles Ametller.

 

Editorial

Arrelament a la comunitat

Les decisions que pren la cooperativa han de ser responsables amb l’entorn en què està situada i promoure la participació en el desenvolupament de la comunitat.
[Pioners de Rochdale, 1844]

 

Partint d’aquest principi cooperatiu des dels inicis del cooperativisme modern, la Fundació Roca Galès es reafirma en la importància de l’arrelament a la comunitat, sobretot en aquest moment cabdal de construcció d’un nou país. Les empreses cooperatives i de l’economia social i solidària, conscients d’aquests valors intrínsecs en el seu ADN, romanen arrelades al territori i al servei de les persones, en un lloc on no hi cap la deslocalització, ni el canvi de seu social i/o fiscal. És en aquest moment, per contra, que aflora l’objectiu de les grans corporacions de capital: la maximització dels beneficis sense aportar una veritable riquesa social i material al seu entorn.

En aquest sentit, iniciatives com la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, que recentment ha celebrat la seva sisena edició amb gran èxit, esdevé un aparador d’alternatives reals i viables des de l’economia cooperativa, social i solidària, que davant de funcionaments deslocalitzadors, demostren que una economia real, local i basada en les persones, al servei de les necessitats de la vida, ja existeix.

L’economia i l’empresa han de tenir vocació de servei a la comunitat i al país que les ha vist néixer, i ser responsables amb les col·lectivitats socials i nacionals que –amb el seu esforç: treball, consum i estalvi– les han fet créixer. Si no és així, si només tenen com a objecte social el lucre privat i no la satisfacció de les necessitats col·lectives, abandonen el significat original de l’economia i es fa necessària una nova estructura socioeconòmica a l’alçada de la gent del país. Una economia democràtica i al servei del bé comú.

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat