Editorial
Arrelament a la comunitat
Les decisions que pren la cooperativa han de ser responsables amb l’entorn en què està situada i promoure la participació en el desenvolupament de la comunitat.
[Pioners de Rochdale, 1844]
Partint d’aquest principi cooperatiu des dels inicis del cooperativisme modern, la Fundació Roca Galès es reafirma en la importància de l’arrelament a la comunitat, sobretot en aquest moment cabdal de construcció d’un nou país. Les empreses cooperatives i de l’economia social i solidària, conscients d’aquests valors intrínsecs en el seu ADN, romanen arrelades al territori i al servei de les persones, en un lloc on no hi cap la deslocalització, ni el canvi de seu social i/o fiscal. És en aquest moment, per contra, que aflora l’objectiu de les grans corporacions de capital: la maximització dels beneficis sense aportar una veritable riquesa social i material al seu entorn.
En aquest sentit, iniciatives com la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, que recentment ha celebrat la seva sisena edició amb gran èxit, esdevé un aparador d’alternatives reals i viables des de l’economia cooperativa, social i solidària, que davant de funcionaments deslocalitzadors, demostren que una economia real, local i basada en les persones, al servei de les necessitats de la vida, ja existeix.
L’economia i l’empresa han de tenir vocació de servei a la comunitat i al país que les ha vist néixer, i ser responsables amb les col·lectivitats socials i nacionals que –amb el seu esforç: treball, consum i estalvi– les han fet créixer. Si no és així, si només tenen com a objecte social el lucre privat i no la satisfacció de les necessitats col·lectives, abandonen el significat original de l’economia i es fa necessària una nova estructura socioeconòmica a l’alçada de la gent del país. Una economia democràtica i al servei del bé comú.
Deixa un comentari