Editorial
Conreu Cooperatiu.
Comencem el mes de febrer amb la convicció que la intercooperació i la construcció de xarxes són cabdals per al foment, el creixement i la consolidació del cooperativisme a casa nostra.
En el número de febrer de la revista Cooperació Catalana trobareu el vincle amb la terra de Conreu Sereny, les connexions entre socioantropologia i cooperativisme de la mà de l’associació ERAPI i el finançament divers i alternatiu de les cooperatives, un article de la Montserrat Sagarra sobre el treball Altre finançament per a les empreses cooperatives, que va guanyar el 1r ajut per a treballs de recerca en cooperativisme convocat per la Fundació Roca i Galès i l’ACCID i dotat amb 3000 euros.
L’impacte social de les cooperatives sobre la vida de les persones, fins i tot sobre la vida de les persones que es troben en condicions més desfavorides, és un motor que impulsa el canvi social. No ens cansem de dir-ho.
En el reportatge de Pep Valenzuela sobre la cooperativa Conreu Sereny trobareu el passat, el present i el futur d’una experiència en forma d’esperança per al territori i per a les persones que hi vivim, amb el doble vessant de connectar-nos amb allò que som i d’arrelar les vides vingudes d’altres contrades amb la nostra pròpia terra, perquè la terra és una. Una cooperativa transversal que abasta des del conreu i les repercussions de la seva feina en les persones treballadores fins als efectes transformadors que té en la societat que l’envolta, en forma de consum crític i reponsable i de proximitat.
L’entrevista a l’associació ERAPI (vinculada a l’Institut Català d’Antropologia) ens posa sobre la taula tota una sèrie de paradigmes que ens fan poder veure el cooperativisme des dels ulls de la socioantropologia (un coneixemen que es reconeix en el si d’una ecologia dels sabers). La perspectiva socioantropològica del cooperativisme ens obre noves portes i noves maneres d’entendre’ns, d’entendre el cooperativisme i, fins i tot, de transcedir-lo, de veure el més enllà de la realitat del segle xxi, i de la necessitat de reformular conceptes i, també, experiències.
I en l’article de la Montserrat Sagarra hi trobareu la manera (alternativa, de vegades, fins i tot, subversiva) de finançament del món cooperatiu i de les cooperatives.
Aquest número 395 és un recull orgànic d’opinions, un tot que apunta en una direcció clara: la necessitat de construir xarxa, d’intercooperar i d’estar en harmonia amb el medi i el territori.
Deixa un comentari