Cooperació Catalana 394 | https://www.rocagales.cat

Cooperació Catalana 394

Cooperació Catalana 394

Número 394

Gener 2016 · Any 36è

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

4/ TORNAVEU

Eduard Comes, llicenciat en dret i economista.

5/ EDITORIAL

Cooperativisme imaginatiu.

6/ EL NOSTRE MÓN

Agnès Giner

9/ COOPERATIVES DE CATALUNYA

La formació i la cultura de la cooperativa.
Confederació de Cooperatives de Catalunya

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

Alencop, sistema integral cooperatiu.
Pep Valenzuela

13/ COOPERACIÓ CATALANA / ÍNDEX 2015

Índex per matèries. Del gener al desembre del 2015.

Cooperació Catalana

17/ ENTREVISTA

Mertxe Larrañaga, economista feminista:
“Cal posar damunt la taula les realitats invisibilitzades”
Montse Pallarès

19/ ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRI

Economia social: compte amb el TTIP.
Àlex Guillamón

 23/ RESSENYA

El pecado original del siglo XX, de Domenico Losurdo.
Jordi Panyella – Espai Contrabandos

 24/ SALUT COOPERATIVA

Com gestionar i acompanyar els processos d’hivern.

José Hierro

26/ COOP CALM

Com aneu de torrons?

Elisenda Dunyó

27/ BIBLIOTECA/Revistes

Retalls

Elisenda Dunyó

Editorial

Comencem un nou any, el 2016, en el qual celebrarem el 40è aniversari de la Fundació Roca i Galès i en el qual el número 400 de la revista Cooperació Catalana veurà la llum. Tenim molt bons propòsits per a aquest nou any sent coherents amb el nostre ideari. Per aquest motiu, la revista passarà a ser distribuïda per Ginesta (una entitat de l’economia social) i el gramatge es reduirà per estalviar costos energètics i ecològics. Tenim la ferma voluntat d’assolir cada dia més reptes, en un món que es globalitza i que necessita la cooperació, la solidaritat i la justícia social per a poder resistir els embats del capitalisme neoliberal.

Contra les polítiques que volen imposar les regles del mercat i l’aprovació del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP), que representarà la pèrdua de drets laborals, la privatització de serveis públics i les rebaixes salarials en tots els territoris que el subscriguin, tenim la força de la nostra lluita. Des de la cooperació i amb valors feministes i ecologistes hem d’anar establint bases per a un millorament social.

En aquest número de gener tenim exemples com ara la tasca de la cooperativa Alencop, la feina duta a terme des de l’economia feminista (entrevista a la Mertxe Larrañaga) o la lluita encapçalada per la campanya “Catalunya, No al TTIP”. Alencop és una cooperativa que neix amb l’objectiu de donar feina a persones migrants i legalitzar la seva situació al nostre país a través de la recollida de residus urbans i, de passada, procurar que aquests residus siguin tractats de manera adient. Així, té un repte doble.

La Mertxe Larrañaga és professora de teoria econòmica i està molt vinculada a l’economia social i solidària i a l’economia feminista, des de la qual defensa visions clarificadores contra el capital. També trobareu un article de l’Àlex Guillamon, coordinador d’Entrepobles i membre de la Campanya Catalunya, No al TTIP. En aquest article es resumeix de manera didàctica quins són els objectius del Tractat i com n’és de necessària la lluita amb fórmules intel·ligents, no violentes i imaginatives d’organització per a combatre’ls. En això seguim aquest 2016, en l’articulació d’un moviment cooperatiu, ecològic i solidari que faci que siguin dignes les nostres vides i les de les generacions futures.

Comments are closed.

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat