Cooperació Catalana 391 | https://www.rocagales.cat

Cooperació Catalana 391

Cooperació Catalana 391

Número 391

Octubre 2016 · Any 36è

Edita Fundació Roca i Galès

Subscriu-me!

Sumari

4/ TORNAVEU

Jaume Ribes, assessor i gestor d’empreses.

5/ EDITORIAL

Enfilant la cooperació.

6/ EL NOSTRE MÓN

Agnès Giner

9/ COOPERATIVES DE CATALUNYA

La formació en les cooperatives.
Confederació de Cooperatives de Catalunya

10/ LES NOSTRES COOPERATIVES

L’Eina Sccl, cooperativisme per a treballar i viure amb dignitat
Pep Valenzuela

13/ ENTREVISTA

Roger Palà, periodista de Crític.
“El gran repte de Crític és aportar una visió més reposada”
Montse Pallarès

16/ ECONOMIA SOLIDÀRIA

Les Régies de Quartier franceses i les seves aportacions per a avançar en una proposta pròpia de desenvolupament comunitari, local i social.
Josep Ma. Navarro Cantero

20/ LEGISLACIÓ COOPERATIVA

El dret a vot a la nova Llei de cooperatives de Catalunya, de 9 de juliol del 2015.
Jordi Pujol i Moix

23/ ESPAI LECTORES

Les [persones] lectores diuen…


25/ RESSENYA

Los límites del mercado. Reflexiones sobre economía, antropología y democracia, de Karl Polanyi.
Josep Busquets – Cooperativa Cultural Rocaguinarda

26/ BIBLIOTECA/Llibres

Donació de llibres Elisenda Dunyó

26/ BIBLIOTECA/Revistes

Retalls Elisenda Dunyó

Editorial

Enfilant la cooperació

L’octubre, el mes de l’economia social i solidària, s’inaugura amb la ressaca d’una jornada electoral que ha donat com a resultat la participació més alta en la història d’unes eleccions a Catalunya.

Algunes coses estan canviant, a casa nostra, i no només en l’àmbit de la política institucional. El comunicat emès per l’Associació Espanyola de la Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvi (CECA) en què ambdues entitats manifestaven que marxarien de Catalunya si es declarava la independència, ha despertat indignació i, al crit de “Bon vent i banca nova”, la població s’ha interessat per les entitats financeres de la banca ètica i cooperativa, com ara Fiare Banca Ètica, Triodos Bank, Caixa Guissona i Caixa d’Enginyers, o la cooperativa de serveis financers Coop57.

El moviment cooperatiu, un octubre més, té l’ocasió d’assaltar el cel, i l’economia solidària troba la manera de reflectir-se i de mostrar-se a la societat. La nostra feina cooperativa per, entre tots, millorar les condicions de la societat sencera, aplega esperances i somnis, però també realitats que construeixen les bases del present que vivim i del futur que desitgem i que ja comencem a bastir.

Aquesta tardor comença forta amb un mes d’octubre atapeït d’esdeveniments que tenen el cooperativisme i l’economia solidària com a protagonistes. Els dies 16, 17 i 18 d’octubre, tindrà lloc l’Esperanzah, la Festa de l’Economia Solidària al Prat de Llobregat, que se celebra des de l’any 2009 amb l’objectiu d’establir un pont real entre la música, les arts i el compromís per la consecució d’un món més just i més sostenible.

Aquest octubre, acaba també el termini per a inscriure’s al Postgrau d’economia cooperativa impulsat per l’IGOP, Aposta i la UAB. Els dies 22 i 23, té lloc la Trobada Internacional d’Economia Solidària i Municipalisme, organitzada pel nou Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona, centrada en les cooperatives socials. El mateix Comissionat també organitza el cicle de conferències “Desmarca’t, hi ha alternatives!” a diferents biblioteques públiques de Barcelona. I també tindrà lloc la Jornada Interuniversitària Internacional d’Economia Social i Cooperativisme, organitzada per Aracoop el dia 15 d’octubre.

Altrament, enguany la Fundació Roca i Galès col·laborarà un any més en la celebració de la Fira d’Economia Solidària (i ja en van quatre!) que organitza la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i que tindrà lloc els propers 23, 24 i 25 d’octubre al recinte fabril de la Fabra i Coats de Sant Andreu de Palomar, a Barcelona. Aquest any, el lema és “Reapropiem-nos de la vida” i té com a eix vertebrador la sostenibilitat de la vida i la mirada a l’economia, la societat i el medi ambient des del feminisme. Ja ho veieu: la roda va fent camí. La sensibilització ha de continuar. El renovat Parlament n’hauria de prendre nota i ser-ne impulsor.

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat