8 de març: «Capitalisme i patriarcat és un binomi criminal» | https://www.rocagales.cat

8 de març: «Capitalisme i patriarcat és un binomi criminal»

[Avançament de l’Editorial de Cooperació Catalana, 440 de març 2020]

Aquesta afirmació realitzava l’ecofeminista Yayo Herrero en una xerrada la passada tardor a Barcelona. L’expressió és dura, la imatge és aspra, però el cert és que ha arribat el 8 de març de 2020 i continuem habitant una societat que necessita aquesta combinació criminal per perpetuar-se. Ho sabem i per això lluitem fa més d’un segle contra tots dos sistemes, que són un mateix.

En qualsevol sector o àmbit de la vida en que existeix precarietat (laboral, habitatge, violència, migració, edat, discapacitat, dependència, pensions, etc.) hi ha una part de la població afectada que es troba en pitjors condicions: les dones. Són les precàries entre els precaris.

Davant d’aquesta realitat innegable, observem astorades que l’extrema dreta, en la seva ofensiva ultraliberal i patriarcal, ha situat les dones com un dels seus objectius prioritaris. Disfressa aquesta ofensiva de crítica als moviments feministes, quan en realitat la seva finalitat no és – només – atacar aquests moviments, si no defensar els privilegis de l’home blanc heterosexual del primer món; en definitiva, mantenir el patriarcat, on uns quants viuen molt bé, amb els seus privilegis intactes. Estem veient com s’intenta generar fòbia social als propis termes «feminisme» i «feminista», com es pretén dotar-los d’un significat agressiu i fins i tot violent; i és que alguns només entenen les seves pròpies lògiques.

Mentrestant, passen els anys, s’aproven lleis (les d’igualtat, o les de protecció contra la violència de gènere o eradicació de la violència masclista) però les xifres de dones assassinades, violades, discriminades, no milloren. I no són dades, són persones. «Ens estan matant» no és un eslògan dramàtic i hiperbòlic; és un fet objectiu. La bretxa salarial no és una concepte abstracte: un recent estudi d’UGT la fixa en un 21,99%, magnitud que representa que les dones han deixat de guanyar l’equivalent al 4% del PIB anual de l’Estat.

Vist això, podem ratificar sense por a no ser rigoroses que capitalisme i patriarcat és un binomi criminal. La bona notícia és que el mon de l’economia social i solidària té a punt el substitut: el binomi economia solidària i economia feminista, perquè és un binomi humà, respectuós, digne i just, que situa la vida al centre.

8M | Flikr

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat