Ampliem la col·lecció Cooperativistes Catalans amb la biografia de Josep M. Rovira | https://www.rocagales.cat

Ampliem la col·lecció Cooperativistes Catalans amb la biografia de Josep M. Rovira

Publicada a finals de desembre de 2020, la biografia número 33 de la col·lecció Cooperativistes Catalans, editada per la Fundació Roca Galès amb Cossetània Edicions, repassa la vida i obra del cooperativista Josep Maria Rovira i Jané de la mà de Josep Solé i Armajach.

Josep Maria Rovira i Jané (Sant Sadurní d’Anoia, 1885 – Barcelona, 1964), sacerdot, fill fadristern i hereu intel·lectual dels pares, propietari agrícola per uns anys, enòleg i fitopatòleg, sociòleg i economista. Associat a la Cambra Agrícola del Noia, en va ser director del laboratori enològic, i secretari de l’entitat i de la Caixa Rural. Destinat a l’acció social catòlica, la Cambra el va impulsar en els dies crítics del trienni bolxevic; aconseguida la vocalia de la Federació Catòlica Agrària de Barcelona, la coincidència d’objectius el va acostar a la Unió de Vinyaters de Catalunya, i va arribar a ser membre de la seva Junta regional; va intervenir a la fundació de la Confederación Nacional de Viticultores de España.
Promotor de sindicats, cellers cooperatius i caixes rurals, va lluitar pel benestar de la pagesia, difonent coneixements, suggerint la diversificació industrial de la producció… Davant la urgència de fer front a una crisi que arruïnava el sector, no va dubtar d’enfrontar-se al comerç fraudulent i a governs autistes.
Fill de la terra i apassionat per l’art del pagès, se’ns mostra sorprenent, inquiet, treballador incansable i un xic somniador.

La col·lecció Cooperativistes Catalans s’edita des del 2005 i, amb 33 volums, té per objectiu posar en valor la vida i obra de les persones que han forjat el cooperativisme català en les seves múltiples varietats al llarg de la història dels segles XIX i XX, percebre de quina forma incidiren aquests cooperativistes en l’estructura cooperativa i en l’àmbit socioeconòmic en què es van moure, i destriar els valors que impregnaren la seva particular donació en un àmbit comunitari.

+ info

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat