Presentació de la biografia de Josep M. Rovira i Jané a Sant Sadurní d’Anoia | https://www.rocagales.cat

Presentació de la biografia de Josep M. Rovira i Jané a Sant Sadurní d’Anoia

La Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noia de Sant Sadurní d’Anoia va acollir, el passat 29 de juny per la tarda, la presentació del volum número 33 de la Col.lecció Cooperativistes Catalans, Josep Maria Rovira i Jané (Sant Sadurní d’Anoia, 1885 – Barcelona, 1964). L’autor de l’obra és Josep Solé i Armajach, llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació. Doctorand en Antropologia Social i Cultural per la UB.

Durant l’acte van intervenir: Xavier Palos (president de la Fundació Roca Galès), Antoni Gavaldà (director de la col.lecció Cooperativistes Catalans), Ramon Arnabat Mata (doctor, professor a la Universitat Rovira i Virgili i Membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs) presentant el llibre. També hi va assistir Josep Solé i Armajach, autor del llibre.  Publicada a finals de desembre de 2020, la biografia número 33 de la col·lecció Cooperativistes Catalans, editada per la Fundació Roca Galès amb Cossetània Edicions, repassa la vida i obra del cooperativista Josep Maria Rovira i Jané de la mà de Josep Solé i Armajach.  Josep Maria Rovira i Jané (Sant Sadurní d’Anoia, 1885 – Barcelona, 1964), sacerdot, fill fadristern i hereu intel·lectual dels pares, propietari agrícola per uns anys, enòleg i fitopatòleg, sociòleg i economista. Associat a la Cambra Agrícola del Noia, en va ser director del laboratori enològic, i secretari de l’entitat i de la Caixa Rural. Destinat a l’acció social catòlica, la Cambra el va impulsar en els dies crítics del trienni bolxevic; aconseguida la vocalia de la Federació Catòlica Agrària de Barcelona, la coincidència d’objectius el va acostar a la Unió de Vinyaters de Catalunya, i va arribar a ser membre de la seva Junta regional; va intervenir a la fundació de la Confederación Nacional de Viticultores de España.
Promotor de sindicats, cellers cooperatius i caixes rurals, va lluitar pel benestar de la pagesia, difonent coneixements, suggerint la diversificació industrial de la producció… Davant la urgència de fer front a una crisi que arruïnava el sector, no va dubtar d’enfrontar-se al comerç fraudulent i a governs autistes.
Fill de la terra i apassionat per l’art del pagès, se’ns mostra sorprenent, inquiet, treballador incansable i un xic somniador. La col·lecció Cooperativistes Catalans s’edita des del 2005 i, amb 33 volums, té per objectiu posar en valor la vida i obra de les persones que han forjat el cooperativisme català en les seves múltiples varietats al llarg de la història dels segles XIX i XX, percebre de quina forma incidiren aquests cooperativistes en l’estructura cooperativa i en l’àmbit socioeconòmic en què es van moure, i destriar els valors que impregnaren la seva particular donació en un àmbit comunitari. + info

 

Leave a Reply

Fundació Roca Galès

fundacio@rocagales.cat